Inramningen kunde inte bli bättre: behaglig temperatur, ljumma vindar, fågelkvitter – och en nyfiken flock med alpackor.
– Det var spännande och riktigt roligt. Dels med att vi kunde vara utomhus. Dels med alla djuren som är så otroligt söta. Jag har en dröm att någon gång få driva en egen gård med alpackor, säger Mikaela Nylander efter passet.
Ett tiotal nyfikna hade hörsammat Ulrika Hjulströms inbjudan om medicinsk yoga hos Jägarbo Alpaca i Simonstorp. Ulrika beskriver medicinsk yoga som en lugnare form av kundaliniyoga för alla åldrar med fokus på andning, meditation och återhämtning.
– Medicinsk yoga kan göras sittandes på stol eller på matta. Rörelserna är lugna och alla deltar utifrån sin egen förmåga. Medicinsk yoga passar även för personer med olika fysiska besvär. Övningarna är mjuka och stärker den fysiska och psykiska hälsan, säger hon.
Ulrika tror att idén med yogaövningar ihop med alpackor har kommit för att stanna. Intresset bara växer och växer.
– Idén är härlig. Jag åker förbi dem varje dag på väg till jobbet och djuren är så söta. Jag tror inte att våra lugna rörelser och musiken skrämmer dem. Det är en inspirerande upplevelse att få vara med djuren under ett yogapass.
Under passet på drygt en timme tittade alpackorna försiktigt förbi yogagruppen, några gånger på mindre än en meters avstånd.
– Jag tyckte det var lite läskigt när de kom för nära, säger Ida Mourad, 16 år, kvällens yngsta deltagare, ärligt.
Fler röster:
– Det blev jättespännande. Skönt att djuren bara spottade på varandra och inte på oss, berättar Bella Stagnemo och skrattar.
– Jag fick en harmonisk känsla. Så mysigt och rogivande med alla djuren, förklarar Carl Johansson.
Joacim Trybom, Jägarbo Alpaca, öppnar för nya samarbeten:
– Det blir annorlunda med yogapass i en miljö med gulliga och snälla djur. I andra länder är alpackor terapidjur.
Alpackan härstammar från Anderna (Peru, Bolivia och Chile), tillhör kameldjuren och är släkt med laman. Djuren hålls som sällskap, bete och för ull och avel. Ullen beskrivs som en av världens finaste. Djuren klipps alltid på våren. Det försiktiga betandet och de mjuka trampdynor skonar markerna. Ett fullvuxet djur mäter en meter i mankhöjd och väger 60– 80 kilo. Alpackor är tama, sociala, nyfikna, lättlärda och grimtränas rutinmässigt. Det finns till och med de som klickertränar sina djur, skriver Svenska Alpackaföreningen.