Valpköpares larm ger effekt – så ska brotten stoppas

En lägenhet i stadsdelen Marielund i Norrköping står i centrum för valphärvan. Hit har många valpköpare blivit dirigerade när de har gjort affärer med personerna i nätverket.
En lägenhet i stadsdelen Marielund i Norrköping står i centrum för valphärvan. Hit har många valpköpare blivit dirigerade när de har gjort affärer med personerna i nätverket.

Anmälningar och vittnesmål från valpköpare som gjort affärer med nätverket från Norrköping sprids nu till olika myndigheter. Nu har länsstyrelsen i Östergötland åtalsanmält flera personer i nätverket till polisen – och även anmält dem till tullen, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten för deras handel med valpar utan tillstånd.

Norrköping 28 februari 2023 13:55

Minst ett tjugotal anmälningar har kommit in till länsstyrelsen i Östergötland från valpköpare och hundintresserade som vittnar om smugglade hundar, fusk med papper och stamtavlor. Samt försäljning av valpar i en omfattning som är långt över det tillåtna för privatpersoner. 

Materialet, som vi till stora delar har tagit del av, har nu växt till att omfatta runt tusen sidor.

– Det här är ett mycket komplext ärende. Vi har sammanfattat och lämnat över så mycket som vi kan, säger Helen Haaranen-Loor, enhetschef vid länsstyrelsen i Östergötland.

undefined
Helen Haaranen-Loor, enhetschef på länsstyrelsen i Östergötland, har arbetat med att sammanställa anmälningar och uppgifter om personer i nätverket.

Länsstyrelsen ansvarar för de delar som rör djurskydd och hur hundar behandlas. Misstänkta skattebrott, bokföringsbrott, bedrägeribrott, smugglingsbrott och annan kriminalitet är en fråga för Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, polisen och tullen.

Hos Tullverket pågår sedan tidigare en utredning mot två personer i nätverket som misstänks för smugglingsbrott, efter att de stoppats i tullen i slutet av 2020 när de tog in hundvalpar i landet.

undefined
Köpare som vi har pratat med beskriver att de har fått valpar med psykiska problem eller djur som visat sig ha fysiska defekter.

Det finns även polisanmälningar mot Aldan Agovic, huvudpersonen i nätverket. Flera köpare vi talar med uppger att de har anmält honom för bland annat bedrägeri.

Vi begär ut handlingarna, men polisen lämnar inte ut uppgifter om hur många anmälningar som gjorts mot huvudpersonen eller andra personer i nätverket. 

Ekobrottsmyndigheten svarar av sekretesskäl inte på om man har pågående utredningar mot personer i nätverket. Detsamma gäller Skatteverket.

Åklagarna på Ekobrottsmyndigheten riktar ofta in sig på uppgifter om skattebrott och bokföringsbrott, säger Miia Vuolama, brottsförebyggande specialist där.

– Även om vinsten per hund kanske inte är så stor, så bygger det snabbt på till stora summor, säger hon. 

undefined
Var kommer hunden ifrån – egentligen? Vår granskning visar att valpar har förts in i Sverige från flera olika länder.

Magnus Sjöö, tillförordnad underrättelsechef vid Skatteverket, säger att myndigheten har metoder för att upptäcka när personer undanhåller svarta inkomster, så som betalning för hundvalpar.

Personer i Norrköpingsnätverket hävdar att de inte alls säljer många hundar, och vi ser att de ofta får betalt med kontanter och Swish. Det låter svårt för Skatteverket att bevisa att någon har en inkomst som hen ska skatta för?

– Vi har olika sätt för att bevisa det. Hur det sker vill jag inte gå in på, vi ska inte hjälpa dem som utnyttjar systemet att undvika att bli upptäckta.  

undefined
En lägenhet i stadsdelen Marielund i Norrköping står i centrum för valphärvan. Hit har många valpköpare blivit dirigerade när de har gjort affärer med personerna i nätverket.

Magnus Sjöö konstaterar att den som säljer hundvalpar i en svart ekonomi ofta gör sig skyldig till flera olika brott:

– Vi ser att en del personer gör det här samtidigt som de har sjukersättning, då är det ett bidragsbrott. När man inte redovisar inkomst är det ett skattebrott. När man inte bokför att man har den här inkomsten, då är det bokföringsbrott. När man tar de svarta pengarna och byter dem, mot till exempel en fastighet som sedan kan säljas, så har pengarna tvättats. 

undefined
Det kan vara svårt att avbryta valpaffären, trots att man känner att något är fel. Skatteverkets Magnus Sjöö råder köpare att inte köpa valpar för att "rädda dem".

Flera köpare säger till oss att de har förstått att hundsäljarna är oseriösa, men de har valt att ändå genomföra affären för att rädda valpen därifrån. Vad tänker du om det? 

– Jag har full förståelse för att man tänker så. Men då ska man också tänka på det här: Det som du faktiskt gör, i den situationen, är att dina pengar bekostar ännu ett inköp av en annan hund, som hamnar i exakt samma lidande, säger Magnus Sjöö. 

Internationella brott

Svenska myndigheter ser en internationell utveckling där nätverk bedriver handel med hundvalpar och stora summor svarta pengar flyter in, tvättas och aldrig beskattas. Under 2022 startade tullen, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten ett samarbete för att stoppa den illegala hundhanteringen. Idén är att strypa smugglarnas inkomster, och samtidigt lagföra dem för smugglingsbrott och annan kriminalitet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa