Södertälje vill verka för ett totalförbud av fyrverkerier i Sverige för privatpersoner. Både försäljning och användning av fyrverkerier bör förbjudas, tycker man – men föreningar, myndigheter och organisationer ska fortfarande kunna söka tillstånd vid större evenemang.
Bakgrunden är att man i Södertälje har stora problem med fyrverkerianvändning, även olaglig sådan. Det gör många Södertäljebor otrygga, bidrar till nedskräpning, personskador och lidande för djur.
I ett brev, riktat till alla kommunstyrelseordföranden i Sverige, skriver man att man gjort allt för att stävja användandet av fyrverkerier. Man har gjort de lokala ordningsföreskrifterna strängare, så fyrverkerier endast är tillåtna mellan 23:00 och 01:00 på nyårnatten. Man har haft kampanjer med polis och brandförsvarsförbund och haft täta kontroller av försäljningen, men det har bara hjälpt lite grann.
"Som kommun kommer vi inte längre", skriver de, eftersom man som kommun inte kan totalförbjuda fyrverkerier.
Från Gnesta, Trosa och Nyköping kan man ge ett direkt besked – man kommer inte skriva under.
– Det kommer vi inte göra. Fyrverkerier är redan i dag ganska hårt reglerat. Jag tycker man kanske kunde öppna för att man lokalt kunde ta beslut om förbud om man har problem. Det är alltid en diskussion varje år, och just därför är det viktigt att följa de lokala föreskrifter som finns där det är tillåtet vissa tider vissa datum, men ett nationellt förbud tycker jag är att gå för långt, säger Trosas kommunstyrelseordförande Daniel Portnoff (M).
– Vi har tittat på att i Nyköping förbjuda fyrverkerier så långt det går, det är en viktig fråga. Men jag anser också att man ska vara lite måttlig i vad man gör nationella upprop kring. Det här är en viktig fråga som sagt, men vi kommer jobba med den lokalt, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande i Nyköping.
– Det är en fråga som diskuterats i många år, fyrverkerier är antingen något man uppskattar väldigt mycket eller ser som en stor oangelägenhet, att frågan väcker engagemang är inget nytt. Min bedömning i dagsläget är att jag inte kommer skriva under, jag upplever inte att det finns stöd i kommunfullmäktige för att agera så i den här frågan, säger Johan Rocklind (S), Gnesta, som tror ett förbud skulle vara lite av ett slag i luften.
– Det är EU-direktiv som styr, Sverige får inte förbjuda varor som säljs i EU. Om problemet är att många bryter mot reglerna som finns idag är det kanske snarare efterföljandet man ska fokusera på, med mer polisiära resurser till det, fortsätter han.
I Oxelösund har man inte bestämt sig. Där kommer det hela att behandlas på ett möte innan man bestämmer sig.
"Det är en viktig fråga som Södertälje kommun lyfter med hänsyn till människor, djur och miljö. Kommunstyrelsen i Oxelösund kommer att behandla Södertäljes begäran om att ställa oss bakom kravet och en gemensam skrivelse på sitt sammanträde i januari, skriver Catharina Fredriksson (S) i ett sms.
Och när Djurens rätt listade vilka kommuner som får antingen godkänt eller mycket väl godkänt för sin hantering av fyrverkerier, hamnar alla fyra kommuner på godkäntlistan. I Nyköping krävs tillstånd i centrala delarna, och på vissa ställen är det helt förbjudet. Även i Gnesta och Oxelösund krävs tillstånd, men dispens ges under några timmar på nyår, vilket även gäller Trosa.