– Nyköping har sjukt mycket kanadensiskt gullris, säger Stefan Andersson, kommunekolog, Nyköpings kommun.
Länsstyrelsen i Sörmland har gått ut med en uppmaning till allmänheten att hjälpa till att få bort växten från Sörmland. "Hjälp till att bevara biologisk mångfald genom att ta bort växten innan den sätter frö" skriver myndigheten på sin Facebooksida. Sedan radar de upp åtgärder.
• Ta bort den från din egen tomt eller mark.
• Se till att den inte sprids – låt den inte sätta frö.
• Ta hand om avfallet på rätt sätt - kontakta din kommun om vad som gäller där du bor.
Växten ska brännas upp som avfall, inte lämnas på trädgårdstipp, förklarar Stefan Andersson.
Kommunekologen är lite mer uppgiven runt växten - även fast att han håller med Länsstyrelsen i sak - och uppmanar människor att följa myndighetens råd.
– Men det är nog bortom kontroll, säger han.
Att situation uppkommit tycker han inte är så konstigt. När lupiner blev populära som trädgårdsväxt – för mycket länge sedan – var den under lång tid inget problem. Den hade svårt att klara sig utan hjälp från trädgårdsarbetare.
– Ibland tar det lång tid innan en växt blir invasiv.
Idag är lupinen så vanlig att den klarar sig utmärkt på egen hand och har istället blivit ett stort problem. Den tränger undan arter som växt betydligt längre i Sverige och hotar på så sätt den biologiska mångfalden. Dessutom är den populär bland pollinerar, vilket gör att andra växter får färre insekter.
Stefan Andersson tycker därför vi borde fundera på vilka växter vi introducerar idag – som inte upplevs problematiska nu – men kanske blir det om 50 år.
– Det är förmodligen en tickande bomb för vi vet inte vilka växter som vi odlar idag som kommer bli invasiva. När väl växten blivit invasiv så är det svårt att göra något åt det.
Det är inte bara Sverige som har problem med invasiva arter. Kanadensarna har som exempel problem med en naturlig art för Sverige, fackelblomster. Den fanns inte i Kanada innan nybyggarna kom dit under 1800-talet.
– De har enorma problem med fackelblomster nu.
Han förklarar att invasiva djur är lite enklare att åtgärda.
– Vi är duktiga på att utrota djur, så det brukar vi klara av.
Stefan Andersson förklarar att naturreservaten i Nyköping hittills har klarat sig från gullriset.