80-åring matar katter – åtalas: "De klarar sig inte om jag inte utfodrar dem"

En man i 80-årsåldern åtalas för att han matar katter.

16 januari 2019 17:30

Mannen fick djurförbud år 2013 efter att myndigheterna upptäckt att det var kattkaos på hans fastighet utanför Nyköping. Han hade då ett 40-tal okastrerade katter som förökade sig okontrollerat. De skygga katterna gick in och ut i boningshuset genom kattluckor.

Kattoaletterna var överfulla med bajs och det var kattbajs på golvet. I en kattlåda låg en död katt. Mannen berättade själv att det fanns en trebent katt och en katt som var lam i bakbenen.

Han ska ha sagt till djurskyddshandläggarna att han inte ville ha alla katter men att han inte klarade av att avliva dem själv. Han hade inte råd att låta någon annan avliva dem och hade inte ekonomi att anlita veterinär när katterna blev sjuka eller skadade.

Efter flera turer lät länsstyrelsen avliva katterna och mannen fick djurförbud.

Sommaren 2017 uppdagades att mannen trots förbud tog hand om flera katter. Han var medveten om att han bröt mot djurförbudet men sa att han inte tänkte sluta mata katterna.

Nu åtalas mannen för brott mot djurskyddslagen. Han nekar till brott. I polisförhör säger mannen att katterna inte klarar sig om han inte utfodrar dem.

Enligt förundersökningen tillhör katterna en granne som säger att 80-åringen inte kan låta bli att mata dem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Katrin Drevfjäll

Ämnen du kan följa