Åklagare utreder Bengtzboes ersättning

Sedan det har visat sig att Erik Bengtzboe har fått ersättning från riksdagen för boende i och resor till Stockholm, trots att det råder oklarheter var han bor, har åklagare beslutat att granska uppgifterna.

18 april 2019 12:17

Det är vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren som har beslutat om en så kallad förutredning för att hämta in uppgifter. Det handlar om riksdagsledamoten Erik Bengtzboe (M) från Nyköping och hans rese- och hyresersättningar från riksdagen.

– Det finns för närvarande ingen misstanke om brott. Beslut om jag ska inleda förundersökning kommer sannolikt att fattas inom några veckor, säger Bengt Åsbäck i ett pressmeddelande.

Erik Bengtzboe har själv uppgett att han bor i Sörmland och Nyköping, men att han har skrivit sig på fel adress i Nyköping. Han har skrivit på sin Facebook-sida att han ska räkna ut hur mycket han ska betala tillbaka.

Samtidigt har det framkommit uppgifter om att den adress han säger sig bo på är ett fritidshus som inte används på vintern. Han har fått totalt 158 000 kronor i ersättning för dubbelt boende, då han och familjen också bor i en lägenhet i Stockholm, samt för resor.

Det är med anledning av dessa uppgifter som åklagaren nu har bestämt att hämta in uppgifter om hur det förhåller sig och hur det går ihop med de regler som finns.

Men i nuläget handlar det alltså bara om en inledande utredning och det finns inget beslut om att inleda en förundersökning och alltså ingen misstanke om brott.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Clemens