"Tidsbrist, vakanser, hot, våld och omorganisationer". Det är några av de arbetsmiljörisker som Arbetsmiljöverket slår fast i sin rapport om äldreomsorgen. Flera sörmländska kommuner ingår i den statliga granskning, som omfattar över tusen arbetsplatser. Och de får svidande kritik av myndigheten.
– Det är en utsatt bransch med hög sjukfrånvaro, säger Arbetsmiljöverkets projektledare Britt-Marie Henriksson.
Projektet avslutades under måndagen med en rapport som slår fast att det finns allvarliga brister på så gott som alla granskade äldreomsorgsenheter i Sverige. Flera kommuner i Sörmland fick både böter och förbud att utföra vissa arbetsuppgifter, eftersom de helt enkelt bedömdes som alltför farliga. Det kan handla om skadliga ställningar för rygg, armar och nacke i trånga badrum.
Men även Flen, Nyköping, Trosa och Katrineholm omfattades av projektet, som syftade till att undersöka hälsoriskerna med att jobba inom Sveriges största bransch för kvinnor - äldreomsorg. Det är dessutom en bransch där andelen arbetsskador är störst och sjukskrivningarna för personalen flest. Arbetsmiljöverkets projektledare Britt-Marie Henriksson ser en koppling mellan de allvarliga bristerna i arbetsmiljöarbetet och de höga sjukskrivningstalen.
– Anledningen till att vi granskar arbetsmiljön i just äldreomsorgen är för att sjukskrivningstalen sticker ut, säger Britt-Marie Henriksson.
Bland bristerna i arbetsmiljön finns bland annat rent fysiska påfrestningar, som till exempel tunga lyft och trånga utrymmen. Förutom det rent fysiska arbetsmiljön finns många risker för personalens hälsa i frågor som stress, bemötande, rutiner, organisation och arbetsfördelning. Ett ord som Britt-Marie Henriksson återkommer till är otillräcklighet, vilket hon beskriver som en grund till sjukdom.
– När man känner att man inte räcker till, att den enskilde brukaren inte får det den har rätt till, då bidrar det till arbetsbelastningen, säger hon.
För att åtgärda problem i äldreomsorgen har även den tekniska utvecklingen gått framåt. Men den ställer också till det för personalens hälsa.
– Vi har sett många brister som till exempel att arbetstagare använder sin egen bil, mobiltelefon och dator för att lösa brist på tillgång till dessa, säger Britt-Marie Henriksson.