– Gör vi inte det kan vi inte betala lånen och i slutändan innebär det konkurs, säger Billy Åkerberg, kassör i en bostadsrättsförening på Fotbollsvägen i Nyköping.
Skälet till höjningen är flera. Föreningen är tämligen nybildad, 2020, och har höga lån. Priset på lägenheterna var med andra ord ganska lågt vid inflyttning, men kostnaden för uppförandet hög.
För två år sedan var räntan på lånen drygt en procent. Nu är räntan på lånen över fyra procent.
Dessutom ökar kostnaderna för el, värme och vatten.
– För några månader sedan höjde vi avgiften med 20 procent, nu måste vi höja med ytterligare 35, säger Billy Åkerberg och förklarar att avgiftshöjningen ökat med närmare 60 procent sedan år 2020.
Avgiftshöjningen innebär i kronor räknat 2 300 kronor i månaden till 6 000 kronor för en lägenhet på tre rum och kök på cirka 70 kvadratmeter. Föreningen består av 45 lägenheter.
Även en bostadsrättsförening intill med lika många lägenheter ska höja avgiften, men med 10–15 procent. Argumenten känns igen: lån ska läggas om, el, vatten – ja, allt kostar mer.
– Vi kommer inte undan, säger Dicky Swing, styrelseledamot.
En bostadsrättsförening vid Tessin sänkte i somras avgiften med sex procent. Men nu måste man höja med åtta.
– Det är lätt att vara efterklok, men allting har nu höjts. Vi har samtidigt infört individuella vattenmätare, säger ordförande Margareta Eriksson.
Från Sveriges bostadsrättscentrum menar man att det är två typer av bostadsrättsföreningar som drabbas extra hårt: nyproducerade föreningar med stora skulder och föreningar som inte höjt avgiften på många år.
Avgifterna ska täcka drift, kapitalkostnader och framtida investeringar. Att ta ut en tillräcklig hög avgift gynnar alla i föreningen på lång sikt och därför är det viktigt att styrelsen vågar ta rätt beslut, uppger Sveriges bostadsrättscentrum.
Från årsskiftet införs också en lagändring där bostadsrättsföreningar måste upprätta en långsiktig underhållsplan. Planen ska visa kostnaderna för planerat underhåll 50 år framåt i tiden. Det kan också få konsekvenser för framtida avgiftshöjningar.
Enligt fastighetsmäklare kan en avgiftshöjning på tusen kronor i månaden innebära att bostadsrättens värde sjunker med närmare en halv miljon kronor.
Billy Åkerberg säger att varken han eller någon i styrelsen har fått några negativa reaktioner kring den kraftiga avgiftshöjningen.