Brand i elstolpe – 3 300 hushåll var strömlösa

En brand i en elstolpe resulterade i att 3 300 hushåll öster om Nyköping blev strömlösa i flera timmar under söndagsförmiddagen.

Elstolpen brinner.

Elstolpen brinner.

Foto: Pontus Stenberg

Nyköping2024-07-07 11:56

Larmet om branden kom klockan 10.42. Det var förbipasserande som larmade SOS Alarm efter att de hade sett elstolpen glöda och ryka. När SN var på plats hade stolpens övre del brunnit igenom till nästan hälften.

undefined
Räddningstjänsten kunde inte ta hand om branden på egen hand eftersom det inte går att spola vatten på en strömförande ledning.

– Just nu inväntar vi elleverantören som ska komma ut för vidarehantering, så att vi inte häller på vatten och så blir det kortslutning, säger Micael Jansson, vakthavande befäl räddningstjänsten öst, på förmiddagen.

För att åtgärda problemet behövde man stänga av strömmen i ledningen. Vattenfall, som äger ledningen, meddelade att 3 300 hushåll skulle bli utan ström på grund av händelsen, främst hushåll öster om Nyköping.

undefined
Johan Sennerö, pressekreterare på Vattenfall.

– Prognosen är att strömmen ska vara tillbaka vid klockan 14.00, men det gäller att teknikern kommer till platsen. Det är många som drabbas så vi jobbar så snabbt vi kan, säger Johan Sennerö, pressekreterare Vattenfall.

undefined
Jimi Nielikäinen, ställföreträdande styrkeledare på räddningstjänsten.

Stolparna är vanligtvis inget som brukar brinna, de är impregnerade och ska tåla väder och vind.

– Det ser ut som en stormskada. Den mittersta ledningen har hoppat loss av den hårda vinden och ligger mot bärarmen som är av stål. Då går det ner ström i stolpen, så den har börjat brinna av, säger Jimi Nielikäinen, ställföreträdande styrkeledare på räddningstjänsten.

Exakt vad som orsakat branden är inte fastställt i nuläget.

Räddningstjänsten spärrade av så att ingen skulle komma nära den brandhärjade elstolpen. Själva anläggningsarbetet behövde Vattenfall sköta själva, eftersom det inte går att spola vatten på en strömförande ledning.

En person iförd varselväst och hjälm kom till platsen vid 13-tiden och samverkar med räddningstjänsten.

Vid 14-tiden hade felet åtgärdats.

– Alla kunder har fått tillbaka strömmen, säger Johan Sennerö, pressekreterare på Vattenfall.

undefined
Strömmen försvårar arbetet.
undefined
Halva stolpens övre del har brunnit igenom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!