– Det var mest för att det känns bra och inte så mycket för ekonomin från början, säger Jonas Karlsson, boende på Färgerivägen i Harg.
Han står på tomten med hunden Ture som behöver få komma ut lite i den friska luften. Bakom honom är det söderliggande taket nästan helt klätt av solceller.
Familjen valde i våras att satsa på det förnybara energislaget och har inte ångrat sig. Även om investeringen initialt mest har handlade om samvetet så har de prickat ett lämpligt år för plånboken. I våras var inte priserna särskilt märkvärdiga men under hösten har de skenat och till skillnad från många andra har familjen kunnat luta sig tillbaka.
– Det har blivit mer en ekonomisk fråga nu när elen är så dyr, säger han.
Jonas Karlsson uppskattar att de under året kommer producera ungefär lika mycket energi som de gör av med. Då är familjens elbil inkluderad, eftersom de enbart laddar den hemma.
– Vi har ett ganska välisolerat hus och drar inte så mycket el.
Återbetalningstiden för investeringen är beräknad till ungefär tio år men kan givetvis gå fortare om priserna fortsätter vara höga under en längre tid, resonerar han.
Familjen skulle vilja vara helt självförsörjande på el. Det han saknar är möjligheten att med ett batteri själv kunna lagra den överskottsenergi som produceras under soliga dagar, för att sedan kunna använda den vid andra tillfällen. I nuläget måste familjen sälja elen på nätet när de har ett överskott och köpa när solcellerna inte producerar tillräckligt.
– De batterierna är inte ekonomiskt försvarbara ännu men skulle ge en ännu bättre känsla. De måste gå ner i pris, vi pratar om en återbetalningstid på 50 år, säger han.
De är inte ensamma om producera solcellsel i området. Kommunen har installerat solceller på taket till äldreboendet Väverskan i närheten. Även tre andra familjer i samma område har satt upp solceller på taket, men de allra flesta husen i området är utan.
Ser du några problem med solcellerna?
– Det är väl frågor om vad som kan hända om taket blir dåligt.
Snö hindrar givetvis solcellerna att producera el och därför har han en skrapa för att kunna lösa det problemet. Skrapan behöver dock hållas väldigt ren för att inte skada ytan och försämra effekten på solcellsplattorna, förklarar Jonas Karlsson.