– Vårt befäl i Nyköping blev uppringd från reningsverket om någon form av läckage. De har nån process med plastkulor och de läcker ut i havet. Enligt uppskattning från reningsverket är det mer än 100 000 kulor som läckt ut. Enligt nån uppgift är de som makaroner i storlek, säger Roger Magnusson vid Södertörns brandförsvarsförbund.
Larmet inkom till dem vid niotiden. Strax innan klockan tio meddelade räddningstjänsten att det fortsatt läckte ut plastkulor i vattnet. Tillsammans med Kustbevakningen fick de försöka håva upp de platskulor som letat sig ut i Mellanfjärden.
– Vi är på plats med en liten gummibåt men den lämpar sig inte för denna typ av arbete och det är dessutom is. Kustbevakningen är på väg och bör anlända snart. Personal på reningsverket håller på att täppa till utsläppet men det är väldigt många små plastkulor som åkt ut i sjön och drar vidare utåt, sa Roger Magnusson då.
Plastkulorna kallas bärare och de används i den biologiska reningen. Madeleine Jansson, va-chef i Nyköpings kommun, säger att det är första gången som den här typen av haveri inträffar.
– Bärarna finns i särskilda bassänger och av någon anledning har bärarna flytt, de har åkt runt i vårat verk. Varför håller vi på att utreda, men det skulle kunna bero på det otroligt höga vattenflödena vi har just nu.
Hon fortsätter:
– Vi började titta på åtgärder direkt. Det har satts upp ett nät för att förhindra mer läckage, vi har kopplat in parkavdelningen på kommunen som ska sanera. Och kontaktat räddningstjänsten som i sin tur hörde av sig till Kustbevakningen som ska se hur de kan hjälpa oss att städa upp bärarna.
Kommunen fick information om att bärare hade setts ute i naturområdet vid Brandholmen redan på onsdagen. Det var en förbipasserande fågelskådare som hörde av sig.
Driftstörningen medförde att reningsverket tidvis överbelastades och avloppsvatten rann ut i Mellanfjärden, så kallad bräddning.
Plastkulorna är inte större än någon centimeter och ser ut som små pastahjul. Med hjälp av dem kan avloppsvattnet renas utan att det behöver tillsättas kemikalier, berättar Madeleine Jansson.
– Kulorna består av ren plast och det är inga kemikalier på dem. Men det är plast och det ska inte vara i naturen, vi är väldigt måna om att utföra sanering.
Kommunen meddelade under dagen att man har vidtagit flera åtgärder, bland annat har ett extra galler satts upp på röret vid utsläppspunkten. Vid 13-tiden hade både räddningstjänsten och Kustbevakningen avslutat deras insats.
– Då hade de håvat upp det de kunde ur vattnet. Det här gallret som sattes upp på morgonen och som har suttit där hela dagen rensades vid 15-tiden, då hade det fastnat litegrann, säger Alexandra Bäckström som är kommunikatör på kommunen.
Behöver ni arbeta vidare på fredag också?
– Vi får se vad Kustbevakningen säger imorgon. Och om vi, efter samråd med Länsstyrelsen, behöver vidta miljöåtgärder. Gallret kommer också att kontrolleras två gånger. Jag vill även poängtera att reningsverket inte bräddar och att reningen fungerar.