SN skrev nyligen om den utredning som gjorts kring den 14-årige pojken från Västerbotten som misstänks för dubbla mordförsök efter skjutningen inne på Nyköpingskrogen Star bar.
I utredningen framkommer det att pojken var placerad på ett HVB-hem runt årsskiftet. Han har problem med droger och har en "en kriminell identitet". I kretsen kring pojken rör sig personer med ett stort våldskapital.
I vintras rymde han för andra gången, men kommer inte iväg med bussen som planerat eftersom han saknar biljett. I efterhand berättar pojken själv att han skulle utföra en skjutning, på uppdrag av en ännu okänd person.
Det är uppgifter som Nyköpingspolisen inte har haft kännedom om.
– Jag läste saker i tidningen som jag inte kände till själv. Vi vet inte vad det där handlar om, jag har ingen närmare upplysning om det alls. Men det är självfallet omständigheter som vi måste fråga honom (14-åringen) om, i kommande förhör, säger Sune Asp som är utredare inom polisens grova brott-grupp.
Omständigheterna kring den planerade skjutningen vid årsskiftet är fortsatt oklara. Av handlingarna framgår det inte om dådet skulle utföras i Nyköping.
– Det kan vara så men det kan också vara något helt annat uppdrag, säger Asp.
Även om pojken berättar om att han tänkte utföra en skjutning så görs inget tvångsomhändertagande, som hade kunnat innebära en placering på ett Sis-hem (Statens institutionsstyrelse) där det finns möjlighet att låsa in minderåriga.
Istället fortsätter pojken en frivillig placering på ett familjehem där bevakningen av ungdomarna inte alls är lika strikt.
– Det hade väl ur ett rent skyddsperspektiv för de drabbade varit önskvärt om det hade blivit något annat då, säger Sune Asp.
I slutet av april rymmer 14-åringen för tredje gången, från familjehemmet i norra Sverige. Ingen vet var han befinner sig innan polisen griper honom den 10 maj, som misstänkt för två mordförsök i Nyköping.
SN har pratat med socialchefen i 14-åringens hemkommun för att få svar på hur de agerade efter att pojken berättade om planerna på att utföra en skjutning, fram till att han flydde och åkte till Nyköping.
Socialchefen säger att hon inte kan inte kommentera det specifika ärendet och den utredning som har gjorts kring pojken, utan uttalar sig i generella ordalag.
Varför gjordes inte ett tvångsomhändertagande efter att pojken berättade om planerna på att utföra en skjutning?
– Socialtjänsten har ett stort ansvar att vård av unga bedrivs på ett säkert sätt. Men flera faktorer spelar in för att placering på Sis ska vara aktuellt och ska det vara en väldigt allvarlig situation.
Är det inte väldigt allvarligt att planera en skjutning?
– När det gäller vård av unga görs alltid bedömningar kring hur LVU-vård ska bedrivas och hur behovet ser ut. Hur det har gjorts i ett specifikt ärende kan jag inte kommentera.
Kunde ni ha agerat annorlunda innan pojken rymde och tog sig till Nyköping?
– Jag kan inte kommentera ärenden. Men generellt är det här med brottslighet i ung ålder väldigt alarmerande. Det är ju ett nationellt problem som vi i norra Sverige har varit förskonade ifrån. Så är det inte längre. För att förhindra det här behövs en bred samverkan och en mängd olika insatser av flera samhällsaktörer.