I Nyköping polisanmäldes det förra året 142 fall av misshandel mot kvinnor som är 18 år eller äldre. I Oxelösund var det 38 fall och Trosa 17.
På stadshustrappan har det symboliskt placerats ut 142 par skor av organisationen Zonta.
I Nyköping är veckan ett samarbete mellan kommunen, Zonta, Länsstyrelsen i Sörmland, Brottsofferjouren, kvinnojouren Mira och tjejouren Mira.
Malin Knudsen jobbar som strateg för våld i nära relation i Nyköping.
– Om man är orolig över någon i sin närhet är det viktigt att ta det på allvar och verkligen göra en orosanmälan. Det har även visat sig att barn som ser våld i hemmet eller utsätts för våld också har en större benägenhet att själva begå det senare i livet.
Nästan var fjärde tjej i åldrarna 13-17 har vid minst ett tillfälle varit med om en familjemedlem hotat, kränkt eller använt våld mot någon annan i familjen. Ungefär var tionde i samma ålder har själv blivit utsatt.
Utöver att hjälpa offren till våldet menar även Malin Knudsen att det viktigt att nå ut till våldsutövarna för att förebygga våldet.
– Det finns ett stort stigma kring det. Man vill inte se sig själv som våldsutövare. Även om kvinnorna får hjälp kommer våldsutövarna fortsätta sitt beteende om de inte söker hjälp.
Kommunens Familjefridsmottagning finns i Nyköping till som samtalsstöd för de som har blivit utsatta men även till för våldsutövare och barn.
– Det vi märker när vi möter våldsutsatta är att det ofta finns en oförståelse hos anhöriga. Man förstår inte varför den som blir utsatt inte bara lämnar personen, säger Stina Hälleblad från Familjefrid.
Elin Stenström från Familjefrid fyller i att ofta växer våldet fram under en period och inte något man märker första gången man träffas.
– Det är en normaliseringsprocess som gör att man till slut är ganska nedbruten och kanske inte inser hur illa det är.
Hur kan man hjälpa de som blir utsatta?
– Våga fråga hur är det egentligen, hur har du det i din relation? Personen kanske svarar att det är bara bra men fortsätt ändå fråga och visa att du ser att det är jobbigt, Stina Hälleblad, Familjefrid.
– Ser man att någon utsätts för något, skriv ner och dokumentera! Det blir mycket lättare att komma ihåg och senare kunna berätta om det i en eventuell rättegång, Anna Ström från Zonta.