– Det är väl bättre om man försöker göra något annat med tiden. Men om man inte har så mycket att göra, kan det bli mer skärmtid, säger Elsa Thelander, 17 år.
Jämnåriga Nike Johansson håller med. Ibland kan skärmtiden bli sju timmar på en dag – men om det finns mycket annat som måste göras, blir det mindre. Båda tycker att det är bra att det kommer rekommendationer om hur mycket tid barn och unga bör tillbringa framför skärmen, men de är samtidigt skeptiska till om det kommer att leda till någon förändring.
Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer innebär att de äldsta barnen, 13–18-åringarna, bör ägna maximalt två till tre timmar per dygn vid skärmen. I dag är snittiden mer än dubbelt så hög – svenska ungdomar sitter i genomsnitt 6,5 timmar med sina skärmar.
För de yngre barnen, de som är mellan två till fem år, är rekommendationen max en timme skärmtid per dygn. Och för barn under två år bör skärmar helt undvikas.
Emil Karlsson är snart tre år och får inte använda skärmar mer än 40 minuter per dag, berättar hans mamma Eva Karlsson. Regeln fungerar bra, enligt henne. Hemma finns också en storebror som är snart sju. För honom gäller samma tidsbegränsning.
– Den lilla har inte kommit så långt i det digitala än. Men han har koll på Youtube, säger Eva Karlsson.
Tidningen träffar henne och Emil på Stadsbiblioteket, där de lånar en stor kasse med böcker. Ett bra alternativ till mobilen, tycker hon. Även om det finns strikta regler i hennes familj, välkomnar hon nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.
– Barnen har ju ingen riktig tidsuppfattning när de sitter vid skärmen. Och det kommer nya klipp hela tiden, säger hon.
Enligt myndigheten är syftet med de nya rekommendationerna att barn och unga ska få en bra balans mellan skärmtid och andra viktiga delar av livet, som fysisk aktivitet och sömn. Skärmtiden ska inte tränga undan sådant som skolarbete, sociala relationer eller måltider.
Forskning har visat att för mycket skärmtid kan leda till "sämre sömn, depressiva symptom och missnöje med den egna kroppen", skriver myndigheten på sin hemsida.
Förutom råden om tid rekommenderar Folkhälsomyndigheten också att undvika skärmar före läggdags.