I tisdags kom ekonomirapporten, vilket den gör två gånger årligen, från Sveriges kommuner och regioner, SKR. Denna pekar på att såväl kommuner som regioner väntas få starka ekonomiska resultat i år till följd av pandemirelaterade tillskott.
Kommunerna ser ut att sammantaget landa på ett totalt plusresultat på ungefär 30 miljarder kronor, medan regionernas plussiffror blir ungefär nio miljarder.
Den ekonomiska utvecklingen är dock osäker och de utmaningar som fanns innan pandemin finns så klart kvar också.
Detta kan Nyköpings kommunstyrelseordförande Urban Granström (S) skriva under på.
– Tre saker har hänt sedan april. 1: Statsbidragen som regeringen skjutit till är ju rätt stora belopp. 2: Skatteprognoserna ser betydligt mindre dåliga ut än vad vi förväntade oss i våras. 3: Verksamheterna har jobbat hårt med att hålla i pengarna. Samtidigt måste vi påminna oss om att mycket av det här är engångsgrejer, säger Granström.
Utmaningarna som kvarstår är kanske extra tydliga för Nyköping.
– Långsiktigt är det demografin, skola och äldreomsorg, som är utmaningen. Även om regeringen höjt statsbidragen är vår utmaningen att gå tillbaka dit vi började, som läget var innan pandemin.
När ni ändå gjorde om budgeten i våras, om du tänker tillbaka dit, det var ett svårt läge ni ställdes inför?
– Vad jag såg som värsta möjliga scenario var ett fortsatt minskat skatteunderlag, regeringen var tvungen att göra något ändå. Att ändra budgeten var bra, att gå från ett läge där vi var väldigt försiktiga med vilka medel vi hade att röra oss med, det var betydligt bättre än att inte göra det, säger Granström, apropå att man då budgeterade för ett nollresultat, trots att det såg ut att gå mot ett ganska stort underskott, men ändå slutade på plus 42 miljoner.
Vilka verksamheter har gjort bästa insatsen som du ser det?
– Det kanske är lite svårare, men både förskolan och gymnasiet har en ekonomi i balans, medan det inom vård och omsorg finns mer att göra. En konsekvens av hela pandemin är att vi är extremt sena med budgetarbetet.
Hur ligger ni till med detta arbete inför 2021?
– Kommunstyrelsen ska ta budgeten den 9 november, det betyder att vi behöver vara helt klara någonstans runt månadsskiftet. Det finns utmaningar, även om vi har statsbidragen för 2021 också. Läget är tufft, men vi ser att vi har goda möjligheter att hantera det också.