Livstids fängelse för "Julmordet"

Varje mord är hänsynslöst. Men ”julmordet” var mer än så i fråga om brutalitet. Det anser Nyköpings tingsrätt och dömer den tilltalade till lagens strängaste straff.

Åklagaren Klas Engdahls yrkande får tingsrättens gehör i målet om det så kallade "julmordet".

Åklagaren Klas Engdahls yrkande får tingsrättens gehör i målet om det så kallade "julmordet".

Foto: Polisens förundersökning, Magnus Grimstedt och Fredrik Sandberg/TT

Nyköping2021-07-13 13:16

Livstids fängelse.

Det var vad åklagaren Klas Engdahl yrkade på. Och det är påföljden en enig tingsrätt dömer den 32-årige Norrköpingsbon till.

Till grund för beslutet ligger en robust utredning, tycker domstolen. Några förmildrande omständigheter ses inte, varken i skuldfrågan, straffmätningen eller den tilltalades förnekelse.

32-åringens uppgift om att han råkat ge offret en knivskada av en olyckshändelse lämnas därhän. Likaså avfärdas hypotesen om att någon annan begick mordet. 

Enligt tingsrätten var det 32-åringen ensam som utförde knivdådet, som stympade 28-årigen och ledde till att han avled av blodförlust. 

Hade gärningsmannen och den tidigare medmisstänkte 29-åringen ringt efter ambulans, hade offret kunnat överleva. I stället trycktes han in i bagageutrymmet i 32-årigens bil.

– För en livstids påföljd ska brottet vara särskilt hänsynslöst. Det menar jag att NN är i det här fallet. Det är inget kort förlopp vi pratar om. Och offret gör inget som helst motstånd, sa Engdahl under rättegången.

Tidningen har flera gånger rapporterat om mordet. Det uppdagades den 21 december i fjol. Polis som undersökte en förmodad stulen bil i Ändebol fann 28-åringen död i skuffen.

Mordet begicks i bilen, under färd från en mindre ort utanför Norrköping, in i Nyköpings kommun och vidare till Ändebol. Tingsrätten har ingen anledning att tvivla på att 32-åringen, 29-åringen och 28-åringen kan ha varit förföljda av personer som ville dem illa.

Det spekuleras i att 28-åringen ”sålt ut” sina kamrater. Det är det närmaste ett motiv utredningen kommit. Otvivelaktigt var 32-åringen oerhört stressad når han satte sig bakom ratten. Han var, liksom kamraterna, påverkad av amfetamin.

Försvararen Per Sandell har tryckt på att hans klient fruktade för sitt liv där på vägarna. Eftersom han handlade i nöd skulle han inte kunna dömas för mord, enligt Sandell. Detta avfärdar tingsrätten.

Till grund för domen, ligger uppgifterna från åklagarens huvudvittne: 29-åringen. Dessa stämmer i stort med övrig bevisning, varför domstolen sätter stor men försiktig tilltro på dem. 

Viss misstro riktas dock mot påståendet att 32-åringen ensam flyttade kroppen till bagaget. I polisens rekonstruktion krävdes det tre personer för att få in dockan i det trånga utrymmet.

32-åringen döms också att betala drygt 144 000 till dödsboet och de närmast anhöriga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!