Här får du koll på 40 nya lagar och regler

Vid årsskiftet togs en hel del nya lagar och regler i bruk. Vi har samlat ihop 40 av alla de förändringar som skett.

Många nya lagar och regler från årsskiftet, vi har lyft fram 40 stycken som nu gäller.

Många nya lagar och regler från årsskiftet, vi har lyft fram 40 stycken som nu gäller.

Foto: Niklas Holm / Dennis Pettersson

Nyköping2024-01-04 04:48

Ny lag och ny förordning om ordningsvakter

Ordningsvakter får till exempel transportera vissa omhändertagna personer, kroppsvisitera personer i identifieringssyfte och förstöra beslagtagen alkohol om värdet är ringa.

Därutöver införs en ny tillståndsprocess. Som huvudregel kommer det att krävas tillstånd för att få använda ordningsvakter. Denna process innebär en mer behovsinriktad prövning av användandet av ordningsvakter.

undefined
Ordningsvakter har fått större befogenheter.

Ny lag om frysning av tillgångar

Lagen ska inte gälla de fysiska eller juridiska personer som i stället omfattas av frysningsåtgärder enligt en förordning om ekonomiska sanktioner som har beslutats av EU.

Dessutom genomförs en ändring i brottsbalken som innebär att svensk domstol ska vara behörig att döma över brott som har begåtts på en annan stats område enligt den föreslagna lagen om frysning av tillgångar, även om gärningen inte är straffbar enligt lagen på gärningsorten.

Ekonomiska sanktioner mot terrorism

Genom den nya lagen och kompletterande förordningen införs en möjlighet för åklagare att meddela beslut om frysning av tillgångar. Ett beslut om frysning ska få meddelas för den som skäligen kan misstänkas för brott enligt terroristbrottslagen, 2022:666.

Ett beslut om frysning ska också få meddelas för den som har dömts för brott enligt den lagen. Ett beslut om frysning ska även få meddelas för den som på grund av innehållet i en utländsk brottsutredning eller dom skäligen kan misstänkas för att i annan stat ha begått ett brott som motsvarar brott enligt terroristbrottslagen.

undefined
Skärpta straff för brott med skjutvapen.

Skärpta straff för brott med skjutvapen och explosiva varor

Ändringarna syftar till att markera allvaret i brott som möjliggör skjutningar och sprängningar och som typiskt sett begås i kriminella nätverk och förbättra förutsättningarna att bekämpa sådan kriminalitet.

Straffen skärps kraftigt för de allvarligare formerna av vapenbrott, brott mot tillståndsplikten för explosiva varor, vapensmuggling och smuggling av explosiva varor. Bland annat fördubblas minimistraffet för grovt vapenbrott och grovt brott mot tillståndsplikten för explosiva varor.

Effektivare verktyg vid inre utlänningskontroll 

Lagändringarna innebär att myndigheterna får utökade befogenheter när de genomför inre utlänningskontroller. Myndigheterna får möjlighet att kroppsvisitera en utlänning för att söka efter pass eller andra identitetshandlingar och en möjlighet att omhänderta sådana handlingar.

Det förtydligas också att en utlänning under vissa förutsättningar får tas med för utredning av hans eller hennes rätt att vistas i Sverige.

undefined
Straffskalan för grova brott har ändrats.

Straffskalorna för grovt brott ändras

Från fängelse i lägst två år och högst fem år till fängelse i lägst fyra år och högst sju år. Straffskalorna för synnerligen grovt brott ändras från fängelse i lägst fyra år och högst sju år till fängelse i lägst sex år och högst tio år.

Maximistraffen för normalgradsbrott höjs från fängelse i tre år till fängelse i fem år.

Felparkerade fordon ska kunna flyttas i fler fall 

Ändringen syftar till att motverka användandet av så kallade fordonsmålvakter. Genom ändringen kan flyttning av felparkerade fordon ske om ägaren har fordonsrelaterade skulder på mer än 5 000 kronor. 

Begreppet fordonsrelaterade skulder innefattar förutom felparkeringsavgifter också trängselskatt, vägtrafikskatt, fordonsskatt och infrastrukturavgifter.

Höjd skatt på alkohol, tobak och nikotin

Skatten på cigaretter, cigarrer, cigariller, röktobak och övrig tobak höjs med cirka en procent utöver omräkningen med hänsyn till Konsumentprisindex.

Skatt på öl, vin och andra jästa drycker höjs med cirka åtta procent och skatten på etylalkohol höjs med cirka en procent.

undefined
Flygskatten har höjts.

Höjd flygskatt

En höjning på mellan 76 och 504 kronor per passagerare beroende på slutdestination.

Sänkt skatt på bensin och diesel

Energiskatten på bensin sänks så att summan av energi- och koldioxidskatten blir 60 öre lägre per liter. Energiskatten på övrig bensin sänks på motsvarande sätt. Energiskatten på diesel sänks med 341 kronor per kubikmeter jämfört med den nivå som skulle ha gällt med nuvarande indexeringsregler.

Sänkt skatt på arbetsinkomster och pension

Jobbskatteavdraget förstärks vilket medför en genomsnittlig skattesänkning om 2 600 kronor per person och år. Även skatten på pension sänks genom en förstärkning av det förhöjda grundavdraget.

Höjd gräns för ROT-avdrag

Höjs till 75 000 kronor och gäller tillfälligt under 2024. Det gemensamma maxtaket för ROT och RUT på 75 000 kronor tas bort och separeras.

Nu gäller maxtaket för respektive avdrag var för sig, detta innebär att privatpersoner kan få ett totalt avdrag på 150 000 kronor.

undefined
Höjd gräns för rot- och rutavdrag.

Jobbskatteavdraget för äldre indexeras och åldersgränsen höjs

En indexering införs i beräkningen av jobbskatteavdraget för äldre och att åldersgränsen för att ta del av jobbskatteavdraget för denna grupp höjs från 65 till 66 år.

Pausad uppräkning av skiktgränsen för statlig inkomstskatt för beskattningsåret 2024

Någon uppräkning ska inte göras vid bestämmandet av skiktgränsen för uttag av statlig inkomstskatt på beskattningsbara förvärvsinkomster för beskattningsåret 2024. Skiktgränsen för beskattningsåret uppgår därmed till 598 500 kronor.

Slopad nedsättning av arbetsgivaravgifterna för 15-18-åringar

Nedsättningen av arbetsgivaravgifterna och den allmänna löneavgiften för personer som vid årets ingång har fyllt 15 men inte 18 år slopas.

Justerad skatt på naturgrus och avfall

Skattesatsen för skatt på naturgrus blir 22 kronor per ton naturgrus för kalenderåret 2024 och skattesatsen för avfallsskatt ska vara 725 kronor per ton avfall.

undefined
Avdrag för uthyrning av bostäder.

Avdrag för uthyrning av bostäder

Schablonavdraget höjs vid uthyrning av privatbostadsfastigheter, privatbostäder och hyreslägenheter från 40 000 kronor till 50 000 kronor.

Avdraget ska, så som det redan är, vara gemensamt för dels sådan uthyrning, dels försäljning av produkter från privatbostadsfastigheter och privatbostäder.

Förenklad beskattning av vissa fastighetsrelaterade inkomster

Beloppsgränsen höjs för beskattning av kapitalvinst vid överföring av mark eller andel i samfällighet genom fastighetsreglering och uppdelning i lotter genom klyvning från 5 000 kronor till 42 000 kronor.

Matavfall ska sorteras ut separat

Obligatoriskt att sortera ut matavfall från hushåll och verksamheter. Fastighetsägare ansvarar bland annat för att ordna kärl för matavfall.

undefined
Matavfall ska sorteras ut separat.

Kommunerna får ansvar för förpackningsinsamling

Kommunerna får 2024 ansvar för insamling av förpackningar från hushåll genom fastighetsnära insamling eller lättillgängliga insamlingsplatser. Kommunerna har till 2027 på sig att bygga ut den fastighetsnära insamlingen.

Producentansvar för däck

Däckproducenter måste anlita eller själv tillhandahålla en godkänd producentansvarsorganisation som tar emot och samlar in uttjänta däck. Naturvårdsverket godkänner producentansvarsorganisationer.

Dessa ska rapportera uppgifter till Naturvårdsverket varje år senast 31 mars. Första gången rapporteringen ska göras är senast 31 mars 2025 för uppgifter gällande 2024.

Tillfällig skrotningspremie för äldre bilar

Regeringen tillför 250 miljoner kronor per år under perioden 2024–2025 till en ny skrotningspremie. Syftet är att stimulera att äldre bilar med förbränningsmotorer fasas ut. Premien ska gå till dem som skrotar en äldre bil och väljer att köpa eller leasa en elbil i stället.

undefined
Tillfällig skrotningspremie för äldre bilar.

Ny uppgiftsinlämning för kemiska blandningar

Den som tillverkar eller importerar kemiska blandningar som endast är avsedda för industriell slutanvändning måste lämna nya uppgifter för giftinformation via den europeiska kemikaliemyndigheten Echas inlämningsportal.

Förstärkt reglering av valutaväxlare

Den som bedriver valutaväxling eller annan finansiell verksamhet måste registrera sig hos Finansinspektionen, även om verksamheten inte bedrivs i väsentlig omfattning eller är den huvudsakliga.

Inspektionen ska kontrollera om registrerade finansiella institut följer penningtvättslagstiftningen och får ingripa mot de som inte sköter sig.

Gränstullsamarbetet med Åland upphör

Klarering av varor och transportmedel till och från Sverige kommer inte längre att hanteras av åländska tullen, utan av Tullverket.

Nya regler för drönare

Från årsskiftet får obemannade drönare som både saknar C-klassning och släpps ut på marknaden det datumet eller senare enbart flyga antingen med tillstånd från Transportstyrelsen inom den specifika kategorin eller inom ramen för en modellflygklubb.

Drönare som saknar C-klassning men som redan har släppts ut på marknaden före 1 januari 2024 får flyga som begränsad A1 om de väger mindre än 250 gram eller som A3 om de väger mindre än 25 kilo.

undefined
Nya regler för att köra drönare.

Ny lag om stöd vid korttidsarbete

Den nya lagen ersätter de två regelverk som hittills funnits parallellt, varav det ena användes i stor utsträckning under covid-19-pandemin. Korttidsarbete innebär att en arbetstagare under en begränsad period går ner i arbetstid utan fullt lönebortfall, samtidigt som arbetsgivaren får ekonomiskt stöd av staten för kostnaderna för korttidsarbete.

Auktorisationssystem för digitala brevlådor

Den 1 januari 2024 ersattes lagen om valfrihetssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering av ett auktorisationssystem för sådana tjänster. Lagen om auktorisationssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering och för digital post börjar gälla.

Digitala stämmor blir möjliga

Möjlighet att hålla stämmor helt digitalt utan fysisk närvaro. Möjligheten gäller både aktiebolag och ekonomiska föreningar och omfattar därför både bolagsstämmor och föreningsstämmor.

Höjd jämförelseränta för ränteförmån

Reglerna om beräkning av ränteförmån ändras. Det görs genom att jämförelseräntan höjs med en halv procentenhet.

Höjd beloppsgräns för inkomst från samfällighet

Överskott i en delägarbeskattad samfällighet ska bara tas upp om det överstiger 1 500 kronor, till skillnad från förra årets 600 kronor.

undefined
Ändringar i dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Tyskland.

Ändringar i dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Tyskland

Ändringen innebär att avtalet inte längre omfattar arvs- och gåvoskatt.

Skyldighet att lämna uppgifter till Utbetalningsmyndigheten

Utbetalningsmyndigheten inleder sin verksamhet och en rad lagar och förordningar träder därför i kraft den 1 januari 2024. Flera myndigheter, däribland Skatteverket, kommer att ha skyldighet att lämna uppgifter till Utbetalningsmyndigheten.

Sänkta stödnivåer för nystartsjobb 

Stödet till arbetsgivare för att anställa personer genom nystartsjobb sänks och återgår till de stödnivåer som gällde innan den tillfälliga höjningen som genomfördes 2022.

Stödet till yrkesintroduktionsanställningar avskaffas 

Stödet till arbetsgivare för att stimulera yrkesintroduktionsanställning för vissa ungdomar, långtidsarbetslösa personer och nyanlända invandrare avskaffas.

undefined
Nya krav på betaltjänstleverantörer.

Nya krav på betaltjänstleverantörer att lämna uppgifter 

En ny skyldighet införs för betaltjänstleverantörer att till Skatteverket redovisa uppgifter om vissa gränsöverskridande betalningstransaktioner som de genomför.

Skatteverket ska sända uppgifterna vidare till Europeiska kommissionen som i sin tur samlar uppgifterna i ett centralt elektroniskt system, kallat Cesop. Medlemsstaterna får under vissa förutsättningar åtkomst till uppgifterna i Cesop för att bekämpa mervärdesskattebedrägerier.

Stärkt skydd på bostadsrättsmarknaden 

Ändringarna avser dels den ekonomiska plan som krävs för att en bostadsrättsförening ska få upplåta bostadsrätter, dels de intygsgivare som ska intyga planen.

I den ekonomiska planen ska det ingå en teknisk underhållsplan som visar fastighetens underhålls- och återinvesteringsbehov under de kommande 50 åren.

Förenklingar i regelverket för prospektering 

En generell dispens införs för terrängkörning som sker inom ramen för ett undersökningstillstånd enligt minerallagen. Dessutom tas anmälningsplikten för djupborrning som sker inom ramen för ett undersökningstillstånd enligt minerallagen bort.

undefined
Mediastöd.

Ett hållbart mediestöd för hela landet 

En ny lag och förordning om mediestöd. Samtidigt upphävs presstödsförordningen, 1990:524. Syftet med mediestödet är att stärka demokratin genom att främja allmänhetens tillgång till oberoende nyhetsförmedling av hög kvalitet.

Stödet ska främja tillgången på lokal och regional nyhetsförmedling i hela landet, men även bidra till en mångfald av allmän nyhetsjournalistik av hög kvalitet.

Produktanmälan och rapporteringsskyldighet för tobaksfria nikotinprodukter 

Tillverkare och importörer av tobaksfria nikotinprodukter ska göra en anmälan till Folkhälsomyndigheten av alla sådana produkter som de avser att tillhandahålla konsumenter på marknaden.

Vidare ska tillverkare och importörer av tobaksfria nikotinprodukter varje år till Folkhälsomyndigheten lämna in fullständiga uppgifter om försäljningsvolymer och uppgifter om preferenserna hos olika konsumentgrupper, inbegripet barn eller ungdomar som inte fyllt 25 år.

Källa: Skatteverket, Polisen, Regeringen, Bättre stadsdel

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!