Här är insatserna som ska minska ungdomsvåldet

Nyköping sticker ut när det gäller våld mot ungdomar. Nu görs en satsning på högre polisiär närvaro på högstadiet – men även på att fånga upp barn i riskzonen redan på låg- och mellanstadiet.

Nya satsningar ska minska våldsbrott mot ungdomar. Två förslag ligger på bordet, berättar Emma-Linnéa Hagfalk, säkerhetssamordnare på kommunen. Med i bildmontaget är även Johan Levin, chef för lokalpolisområde Nyköping, och Nyköpings högstadium.

Nya satsningar ska minska våldsbrott mot ungdomar. Två förslag ligger på bordet, berättar Emma-Linnéa Hagfalk, säkerhetssamordnare på kommunen. Med i bildmontaget är även Johan Levin, chef för lokalpolisområde Nyköping, och Nyköpings högstadium.

Foto: Magnus Grimstedt/Andreas Lindström

Nyköping2022-12-01 21:12

I fjol gjordes 67 anmälningar till Nyköpingspolisen gällande misshandel med barn i 15–17-årsåldern som offer. Med hänsyn tagen till befolkningsmängden är det 86 procent över rikssnittet. Och statistiken för barn mellan 7–15 år visar att Nyköping ligger 47 procent över snittet.

Nu har polisen och kommunen ingått ett nytt avtal för att bland annat få bukt på problemen kring ungdomsvåld. 

– Skolan är en av de vanligaste brottsplatserna i den ålderskategorin. Det är inte exceptionellt för Nyköping, det ser likadant ut över hela landet, men arbetet är framförallt inriktat mot Nyköpings högstadium, säger Emma-Linnéa Hagfalk, säkerhetssamordnare på kommunen.

undefined
I satsningen riktar man framförallt in sig mot insatser på Nyköpings högstadium.

Flera åtgärder har redan införts på skolan. Det handlar om ett utökat föräldrastöd, införande av ungdomsstödjare och även en del arbete med skollokalerna för att förändra platser som varit otrygga. I det nya avtalet utökas insatserna från både kommunen och polisen. Två förslag ska nu utredas.

– Dels vill skolan ha en socialtjänstarbetare till deras förfogande, som är skolans kontakt in till socialtjänsten för lättare handläggning och kommunikation kring barn som är i riskbeteende, säger Emma-Linnéa Hagfalk och fortsätter:

– Det andra handlar om att starta en ny samverkansform där man jobbar specifikt med individer eller grupper som är i riskzonen eller i kriminalitet. I förslaget ska även rektorer som har förskolan till sexan bli involverade, så att man kan fånga upp barn väldigt tidigt och föra över information till högstadiet, då riskbeteende eller kriminellt beteende ofta kommer.

Från polisens sida handlar det om ökad närvaro i skolmiljön. Inte bara när de larmas dit.

– Tyvärr sker våldsbrott strax före skolan börjar, under uppehåll och efter skoldagens slut. Vi behöver vara där för att träffa ungdomar när det inte begås brott och visa att vi vill ha en kontakt med dem, säger Johan Levin, chef för lokalpolisområde Nyköping.

undefined
"Vi behöver vara där för att träffa ungdomar när det inte begås brott och visa att vi vill ha en kontakt med dem", säger Johan Levin, chef för lokalpolisområde Nyköping.

Samtidigt som Nyköping ligger högt när det gäller våldsbrott mot unga sker det brott som inte anmäls.

– Inte helt sällan förekommer det hot om man tjallar. Ungdomar kan tycka att det är olustigt att ange andra och vi har exempel på barn som kommer hem och inte vågar berätta att de har blivit bestulna utan säger att de har tappat värdesaker, trots att de blivit bestulna eller rånade, säger Johan Levin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!