93-åring skadad vid polisutryckning

På onsdagen skadades en 93-årig man, när han skyndade sig ur vägen för en polisbil i centrala Nyköping.

Nyköping2015-06-18 15:58

Det var under sena förmiddagen som mannen, körandes en permobil, befann sig på övergångsstället mellan Teaterparken och Västra storgatan. Nyköpingspolisen hade precis tagit emot ett larm om en pågående misshandel i Brandkärr och skyndade till platsen med sirener och blåljus påslagna. Enligt vittnesuppgifter, var mannen en "decimeter från att bli påkörd", när polisen körde förbi.

– Han ville skynda sig över, men när han gasade på stjälpte permobilen på trottoarkanten, berättar Jan Olevall, inspektör på Nyköpingspolisen.

Enligt polisen såg poliserna i bilen mannen när han var på väg över vägen, men inte att han körde omkull. Om polisen får in ett larm om ett pågående våldsbrott, som de bedömer är ett "trängande fall", påkallar de friläge under utryckningen. Det innebär att de måste snabbt ta sig till platsen och använder sig av siren och blåljus för att uppmärksamma andra trafikanter. Polisen får även bryta mot trafikregler, som att köra mot stopp, på cykelvägar eller liknande, för att komma fram så snabbt som möjligt.

– Polisen kan bryta mot hastighetsbestämmelser utan blåljus och siren. De får köra hur fort som helst, men måste också iaktta särskild försiktighet. En annan patrull tog hand om mannen och såg till att han och permobilen kom till lasarettet, säger Jan Olevall.

93-åringen fick skrapsår i ansiktet och på armen men ska, enligt polisen, under omständigheterna må bra.

– Vi följde med till lasarettet och pratade med honom. Han verkade inte tycka att det var så stor grej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om