– Gästerna kom in och sa att det brinner lite på utsidan, säger Aziz Barisa, ägare till restaurang Kajplats 2.
När han från utsidan konstaterat att det brann på övervåningen agerade han snabbt. Samtidigt som räddningstjänsten tillkallades, gick han upp för att påbörja släckningen med brandsläckare.
– Vi gjorde det vi kunde så länge. Men vi utsatte varken oss eller någon annan för fara. Det brann bara på utsidan. Det är varje persons ansvar att ta, det är ju därför man har brandsläckare för att kunna skydda sig mot sådana saker, säger Aziz Barisa.
Vid lunchtid på måndagen inkom larm till räddningstjänsten om brand på restaurang Kajplats 2 i Nyköpings hamn.
Byggnaden är ett föredetta spannmålsmagasin och byggdes i slutet av 1700-talet. Den har ett högt kulturhistoriskt värde och är välbevarad med äldre fasadpanel och portar med beslag och taktegel som avslöjar dess tidigare användningsområde.
– Huset berättar om äldre tiders jordbrukssamhälle och transportsystem, säger Kjell Taawo, enhetschef kulturmiljö, slöjd, bild och form på Sörmlands museum.
Magasinet ingår i östra hamnsidans bebyggelse, som bibehållit mycket av den prägel som karaktäriserade 1800-talets hamnar.
– Varje byggnad har formats av hamnens funktioner och har stor betydelse för helhetsmiljön. Det hade varit en stor förlust om den brann ned, säger Kjell Taawo.
När räddningstjänsten kom till olycksplatsen fortsatte de släckningsarbetet. Delar av fasaden har brutits loss för att söka efter brandorsaken och säkerställa att branden inte spritt sig.
– Träet är som papper. Om det hade fått fart hade det gått fort. Just nu är det ingen brand och det är ingen spridningsrisk, säger Henrik Holm, skadeplatschef på Sörmlandskustens räddningstjänst.
Ägarens snabba agerande med släckaren får beröm av räddningstjänsten och kan ha varit avgörande för att rädda byggnaden.
Lena och Tomas Langborg blev vittnen till branden.
– Vi satt på uteserveringen när det kom in svart sotig rök. Den nästan la sig på huden, säger Lena Langborg.
Paret tog med sig kaffekopparna till gågatan utanför restaurangen och iakttog släckningsarbetet.
– Det tog ett tag innan någon reagerade. Det var nästan för lugnt. Det är ju inte bra att andas in brandrök så vi flyttade på oss för att komma undan, säger Tomas Langborn.