De tio skärgårdsvillorna ligger vid havet i Svärdsklova. För ett pris på mellan 4,7 miljoner kronor och 7,9 miljoner utlovas köparna ett "boende för dig som vill njuta av livet i samklang med skärgården och naturen". Eftersom det handlar om bostadsrätter tillkommer en månadsavgift på några tusenlappar.
Problemet är bara att enligt kommunen får köparna inte bo i husen, något som SN har berättat om.
Kommunens ståndpunkt oroar inte Tishco Dicardo, vd på byggbolaget Nicopia bygg AB, som står bakom projektet. Han är dessutom ordförande i den bostadsrättsförening som har bildats.
– Enligt byggloven får husen användas för kort- och långtidsboende och för kort- och långtidsuthyrning. Byggloven är väldigt tydliga, säger Tishco Dicardo och understryker att han uttalar sig som ordförande i bostadsrättsföreningen.
Eftersom de tio husen ligger på två olika fastigheter finns det två olika bygglov. På det ena bygglovet, som omfattar fyra fastigheter, står det mycket riktigt kort- och långtidsboende. På det andra står det kort- och långtidsuthyrning.
Hur ska man tolka det? Är det bara i fyra hus det är okej att bo?
– Byggloven är tydliga och jag gör inga tolkningar. Det handlar om ett projekt och enligt byggloven får husen användas för kort- och långtidsboende och kort- och långtidsuthyrning, säger Tishco Dicardo.
SN har fått kontakt med en av köparna till av de aktuella villorna. Personen vill vara anonym och vill inte berätta hur hen har tänkt att använda villan. Men personen säger till tidningen att hen inte känner någon oro över situationen.
– Nej, vi har fått information om att det finns bygglov som säger att huset kan användas för kort- och långtidsboende och kort- och långtidsuthyrning. Jag känner mig trygg med den information vi har fått, säger köparen.
Kommunens bygglovschef Kjell Hagberg har tidigare medgett för SN att byggloven är otydliga. Men han menar att byggherren i ett tidigt skede informerades om andemeningen i kommunens bygglov: det är inte tillåtet att använda husen som permanentboende, eller som ett eget fritidshus.
Enligt kommunen kan det bli aktuellt med tillsyn om husen så småningom används till något annat än kort- och långtidsuthyrning.
Frågan är då om kommunen är beredd att ta något ansvar för den besvärliga situation som husköparna eventuellt kan hamna i.
Det korta svaret är nej.
Även om byggloven är otydliga får man inte tolka dem hur som helst. Det menar Amal Shabibi, myndighetschef på samhällsbyggnad vid Nyköpings kommun.
– Det har vi diskuterat och klargjort vid möten med fastighetsägaren, där det också tydligt framgick att syftet med bygglovet inte är permanentboende eller bostäder. Fastighetsägaren har huvudansvaret för att följa byggloven och informera köpare korrekt och kommunen har agerat för att säkerställa korrekt informationsspridning, säger hon till SN.
Sedan byggloven beviljades för projektet har kommunen uppdaterat sina bygglovsmallar, berättar Kjell Hagberg.
– Numera kan det inte råda något som helst tvivel om vad ett bygglov avser, säger han.
Har ändringarna gjorts på grund av detta ärende?
– Nja, vi ser alltid över våra mallar och förbättrar dem så fort vi ser något som är otydligt. Det är ett kontinuerligt arbete, säger Kjell Hagberg.
Nästa del: Kritik mot kommunen i Svärdsklova kan du läsa på sn.se senare i eftermiddag!