Misstänkta mordbeställaren figurerar i tre utredningar

Den misstänkta mordbeställaren figurerar i flera olika utredningar. I samtliga pekas han ut som en logistisk kraft bakom grova brott.

Ett mord skulle utföras och Tystberga pekas ut som möjlig brottsplats.

Ett mord skulle utföras och Tystberga pekas ut som möjlig brottsplats.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2024-10-08 12:04

Veckor har gått sedan den misstänkta mordbeställaren greps och häktades. Södermanlands Nyheter kan nu berätta att han figurerar i två andra utredningar.

– Vi kommer nu att foga ihop utredningarna, Nyköpingsärendet, ett ärende från Norrköping och ett från Eskilstuna. Man kan säga att det är snarlika misstankar. Någon slags uppdragsgivare, säger Adolf Moberg Oleszkiewicz, åklagare. 

Pojken misstänks för att ha beställt ett rån i Eskilstuna. Rånet stannade vid ett rånförsök – vem som ska ha utfört det och varför är inte känt för SN. 

Tidningen har tidigare berättat om den misstänkte pojkens förflutna som minst sagt är kantat av problem.

undefined
Åklagare Adolf Moberg Oleszkiewicz berättar mer om den misstänkta mordbeställaren.

I april 2023 larmade polis om att pojken var på väg ner för en farlig väg i livet. Hans namn figurerade i kriminella sammanhang och polisen gjorde bedömningen att han skulle kunna bli farlig. Påståendet förankrades i att man två månader tidigare hade stannat honom och genomfört en kroppsvisitering. Under den hittades en pistolkula och knark i hans fickor.

Om pojken är att betrakta som aktiv gängmedlem är däremot inte känt för Adolf Moberg Oleszkiewicz. En sak är däremot säker. Nu gäller det att lagföra honom snabbt. 

– Han är så pass ung att vi prioriterar det här ärendet. De andra utredningarna har pågått ett tag. Nu hoppas jag att vi ska reda ut de sista. Det handlar om att korsreferera utredningarna till varandra. Vi tittar på olika typer av telefontömningar. Att man inte missar något i de här tre ärendena.

Den misstänkta pojken nekar fortfarande till brott och bestrider att det finns skäl till att hålla honom häktad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!