– Det här är en del av Nyköpings historia som jag tycker att invånarna har rätt att få ta del av. Det var en viktig stad under tidig medeltid och medeltiden, och det är ju spännande att veta att man bor i en gammal stad, säger Malin Karlén, arkeolog som deltog i arbetet vid Åkroken.
Det är förbjudet att förstöra eller förändra en fornlämning enligt kulturmiljölagen, om man inte får tillstånd av Länsstyrelsen. När kommunen nu ska bygga en park på platsen var arkeologer tvungna undersöka marken.
Fynden har varierat och bestått av allt ifrån ett grophus från ungefär 1200-talet till hantverksspill av ben. De grävde även fram glas som kung Karl IX, son till Gustav Vasa, och Maria af Pfalz lät tillverka när de gifte sig.
– Det här fyndmaterialet är väldigt häftigt, det har varit så blandade typer av föremål. Fynden har varit ganska exklusiva. Det är inte samhällets bottenskikt som rört sig här utan förmodligen folk med gott om pengar och kontakter, säger Malin Karlén.
Keramik från bland annat Tyskland vittnar om att Nyköping var en viktig handelsstad med internationella handelsrelationer.
Prognosen var att den arkeologiska undersökningen skulle vara färdigt till april i år, men först förra veckan avslutades arbetet. Det innebär att de ligger efter i bygget av parken, men extra resurser har satts in.
– Målet är fortfarande att bli klara till hösten, men nu blir det sen höst, säger Tomas Gustavsson, projektledare för bygget av parken.