Akuten i Nyköping har kortaste väntetiderna i Sörmland

Trots ett ökat antal patienter har akutmottagningen i Nyköping lyckats korta sina väntetider, och ligger bättre till än länets övriga sjukhus.

Karin Svalgård är chef för akutkliniken i Nyköping. Här är hon tillsammans med akutvårdsavdelningens chef Jens Ekberg.

Karin Svalgård är chef för akutkliniken i Nyköping. Här är hon tillsammans med akutvårdsavdelningens chef Jens Ekberg.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-03-26 04:45

Under februari lämnade 67 procent av patienterna som kom till akuten i Nyköping mottagningen inom fyra timmar. Det är en uppgång jämfört med tidigare månader, då andelen legat runt 60 procent.

Det är även en betydligt större andel än vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna, där 53 procent av patienterna kunde lämna akutmottagningen efter fyra timmar, och bättre än Kullbergska sjukhuset i Katrineholm, där motsvarande andel var 58 procent.

Snittet för alla regioner som rapporterat in statistik till Sveriges kommuner och regioner, SKR, var 56 procent.

Måttet är ett sätt att beskriva tillgängligheten och väntetiderna på akuten, och baseras på ett nationellt mål om att patienter som söker sig till en akutmottagning ska vara bedömda inom en timme, och ha max fyra timmars vistelsetid på mottagningen, enligt SKR.

De förhållandevis goda siffrorna för akuten i Nyköping kommer i en tid där inflödet av patienter har ökat, samtidigt som personalresurserna inte har blivit större, enligt akutklinikens chef Karin Svalgård.

– Vi har omfördelat de resurser vi har för att mer effektivt kunna möta det ökade inflödet av patienter, säger hon.

Karin Svalgård framhåller att det är svårt att veta säkert vad som lett till att väntetiderna på akuten kortats. Men hon pekar på några förändringar som genomförts:

– Vi har ändrat vårt arbetssätt med målsättningen att läkare ska träffa patienten så tidigt som möjligt för att kunna sätta igång undersökningar och behandlingar, så att besöket hos oss ska bli så effektivt som möjligt, säger hon. 

En annan sak är att man har öppnat fyra observationsplatser på akutvårdsavdelningen – alltså inte på själva mottagningen – där patienter i behov av inläggning kan läggas, i stället för att som tidigare få tillbringa längre tid med utredning och undersökningar på akutmottagningen.

– Då får de samtidigt en mycket bättre omvårdnad i en riktig säng, säger Karin Svalgård.

De nya arbetssätten ska gagna patienterna, men också förbättra arbetsmiljön för personalen, hoppas Karin Svalgård. Samtidigt säger hon att det behövs uppföljningar och utvärderingar innan några säkra slutsatser kan dras. 

– Och siffrorna har potential att bli ännu bättre. Men det här ger oss ändå en indikation på att vi jobbar åt rätt håll. Sedan får man följa det över tid och följa upp på olika sätt, säger Karin Svalgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!