Ålderstigna va-ledningar är en tickande kostnadsbomb

Investeringarna i landets va-ledningar måste öka med två miljarder per år. Alternativet är dyrare. "Vattenläckan i Nyköping visar hur stora konsekvenserna kan bli", säger en expert.

Anna Dahlman Petri menar att kommunerna måste öka takten i utbytet av va-ledningarna. Annars riskerar man att få ännu fler vattenläckor till stora samhällsekonomiska kostnader.

Anna Dahlman Petri menar att kommunerna måste öka takten i utbytet av va-ledningarna. Annars riskerar man att få ännu fler vattenläckor till stora samhällsekonomiska kostnader.

Foto: Magnus Grimstedt och WSP

Nyköping2022-06-06 19:20

I dag investerar landets kommuner ungefär tre miljarder kronor per år på att byta ut ålderstigna ledningar. Enligt teknik- och konsultbolaget WSP borde den summan nästan fördubblas, till fem miljarder kronor per år.

– Det kan vi se genom att titta på ledningarnas beräknade livslängd, berättar Anna Dahlman Petri, va- och vattenexpert på WSP.

Ledningarna i det svenska va-systemet har en sammanlagd längd som motsvarar fem varv runt jorden. Enligt WSP skulle det kosta närmare 1 000 miljarder kronor att bygga hela ledningssystemet på nytt.

Eftersom ledningarna har en beräknad livslängd på mellan 50 och 100 år – beroende på material – måste mellan en och två procent bytas ut varje år.

Under lång tid har den genomsnittliga utbytestakten varit betydligt lägre och legat på 0,4 procent.

– I många fall väljer kommunerna att avvakta med att byta ut ledningar och väljer i stället att laga läckorna när de uppstår, säger Anna Dahlman Petri.

En sådan strategi tar inte hänsyn till de samhällsekonomiska konsekvenser en vattenläcka kan medföra, förklarar hon och tar Nyköping som exempel.

När matarledningen från Högåsens vattenverk gick sönder på torsdagen ledde det till inställda operationer, stängda skolor och till att flera företag tvingades stoppa sin verksamhet.

undefined
Torsdagens vattenläcka ledde till stängda skolor, inställa operationer och att flera företag tvingades stoppa verksamheten.

– Jag tror att kommuner överlag är ganska dåliga på att titta på alternativa kostnader. Nu vet jag inte varför Nyköping fick sin senaste vattenläcka, men på ett generellt plan måste kommunerna öka takten på utbytet av ledningar.

– Annars riskerar man att få fler vattenläckor och det till stora samhällsekonomiska kostnader, säger Anna Dahlman Petri.

Björn Fredlund (S), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, betvivlar inte de beräkningar som WSP har gjort och han tror att de även stämmer in på Nyköping.

– Vi brukar ligga ungefär på rikssnittet vad gäller sådana här saker. Jag tror att det mycket väl kan stämma att vi behöver öka takten i utbytet av ledningar, säger han.

I ett längre perspektiv innebär det med all sannolikhet att Nyköping, precis som många andra kommuner, tvingas höja va-taxan, tror Björn Fredlund.

Men alternativet – att inte öka takten i utbytet – är värre, anser han.

– Det har vi sett nu. När vattentillförseln inte fungerar då blir det på riktigt skit, säger Björn Fredlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!