Drygt två år tog det att bygga trygghets- och äldreboendet Myntan, och lagom till den internationella äldredagen kunde dörrarna slås upp för att visa lokalerna.
12 september invigdes äldreboendet och 13 oktober flyttar de första pensionärerna in. Redan en halvtimme innan Myntan öppnades för allmänheten 17.00, stod det besökare utanför. När dörrarna väl öppnades togs de mot av Helena Westerlund, kommunikatör för social omsorg.
– Vi visar upp alla våra nybyggen för att visa upp vad vi gör för skattepengarna. Det kanske mest är till för äldre som funderar på vad ett äldreboende är. Men även för andra Nyköpingsbor, säger hon.
Under visningen fick besökarna bland annat se lägenheterna, restaurangen och innergården. Myntans 104 lägenheter består av ett rum med pentry och toalett och de många besökarna bildade köer för att få en skymt dem. Efter visningen höll Helena Westerlund, tillsammans med äldreboendets enhets- och områdeschefer, i en frågestund.
Innan de äldre och allmänheten fick chansen att besöka Myntan var det livat inne på stadshuset i Nyköping. Från klockan 09.00 fanns stadens pensionärsorganisationer för att informera om deras verksamheter. I A-salen hölls det även föreläsningar om bland annat rehabilitering av äldre, läkemedel och hjälpmedel.
– Vi invaderar stadshuset i dag, säger Monika Hammertjärn från SPF (Sveriges pensionärsförbund) och fortsätter:
– Äldre är en resurs och det vill vi uppmärksamma. Jag tycker inte att vi borde kallas äldre, egentligen, utan "årsrika" människor för vi har mycket erfarenhet och visdom.
Förutom pensionärsorganisationerna, fanns även räddningstjänsten och MSB (Myndigheten för samhällskydd och beredskap) på plats i stadshuset. Henrik Schenström och Anna Hesselgren informerade och delade ut material till besökarna om äldres säkerhet och trygghet.
Räddningstjänsten hjälper ofta hemtjänsten med lyft och förflyttning av sjuka äldre och erbjuder pensionärsorganisationerna gratis föreläsningar.
För den som ville fanns det en tipspromenad i entréhallen, och priserna låg på räddningstjänstens bord. Bland dem fanns en brandfilt, duschmatta och nattlampa – saker som enkelt förenklar och skapar en tryggare miljö för äldre.