Under samtalet uppgav personen på andra sidan luren att den äldre kvinnan skulle bli kopplad till bankens säkerhetsavdelning. Anledningen till samtalet var enligt uppringaren att banken hade sett att ett större belopp hade försvunnit från kvinnans konto och att de ville se att allt var i sin ordning.
– Det tog en stund innan hon förstod att hon hade blivit lurad, men när hon hade lagt på kom hon fram till att något verkade tokigt. Då ringde hon upp sin bank som kunde spärra allt, säger Johnny Gustavsson, presstalesperson i polisregion öst.
I skrivande stund är det oklart hur långt bedragaren kom.
– I just det ögonblicken som hon kom fram till sin bank så ska det inte ha saknats några pengar.
Johnny Gustafsson betonar vikten av att man pratar om telefonbedrägerier mot äldre.
– Så länge man inte ger ut koder så är det inte farligt att prata i telefon. Man kan ta noteringar om vad som sägs i samtalet, skriva ner om man får detaljer och spara telefonnumret om det är möjligt.
Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, anmäldes 218 000 bedrägeribrott under 2020. I november förra året räknade polisen med att bedragarna hade fått ut drygt 25 miljoner kronor i så kallad vishing, en annan benämning för telefonbedrägerier.
– Det är viktigt att vi får reda på att det har hänt. Man ska absolut inte ska skämmas för att det har hänt, säger Johnny Gustavsson.
Ingen person är misstänkt.