Alexandra Zazzis tips på vårmat

Våren är här och påsken närmar sig – vad passar då bättre än tips på lite nya saker att ställa fram på påskbuffén?

Alexandra Zazzi gästade bomässen i Nyköping.

Alexandra Zazzi gästade bomässen i Nyköping.

Foto: Johannes Tångeberg

Nyköping2025-03-17 01:00

– Man tar alltid in nya influenser. Det första jag gör när jag kommer till ett nytt ställe är att gå till matmarknaden, kolla och ta mig tid att prata med dem som säljer där, säger Alexandra Zazzi.

När kocken, föreläsaren och programledaren Alexandra Zazzi besöker bo- och hemestermässan i Nyköping på lördagen berättar hon att hon alltid vill inspireras på nytt när det gäller matlagning och maträtter.

– Den dag jag slutar vara nyfiken, då ska jag sluta laga mat, säger hon.

Mässbesökarna fick i sin tur chansen att inspireras och lära sig nytt av henne. Från en av scenerna på mässan visade och berättade hon om tre rätter som kan passa bra på våren och på påskbuffén: Melonsoppa med räkor, carpaccio på zucchini och snabbinlagd lax.

undefined
Inlagd lax, carpaccio på zucchini och melonsoppa.

– Det verkar kanske vara ett lite konstigt recept, men det är så gott att servera som förrätt, säger hon om melonsoppan.

Huvudingredienserna i soppan är galiamelon, gurka och yoghurt, smaksatt med mynta och lime. Räkorna trär hon upp på spett och lägger ovanpå.

Alexandra Zazzi är uppvuxen i Italien, och talar sig varm för olivolja, en viktig ingrediens i Zucchini-carpaccion, men säger att hon också inspireras av asiatisk mat, vilket märks bland annat i den inlagda laxen, som marineras i soja och sesamolja.

Hon har också ett tips i tider av stigande matpriser: Att odla till exempel salladslök själv, något som fungerar även för den som bor i lägenhet. Den nedersta biten på löken, som man ändå skär bort, kan planteras och växer då snabbt.

Recepten finns på Alexandra Zazzis instagram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!