– Man ska inte vara rädd för algblomning men man ska ha respekt för den, säger Maria Eriksson, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Nyköpings kommun.
Det rör sig om totalt 16 badplatser i kommunen där förekomsten av algblomning kontrolleras regelbundet på sommaren. I förra veckan togs prover vid åtta av dem, varav samtliga visade på liten förekomst av algblomning.
– Det är jättesvårt att säga om det är giftig algblomning eller inte. Det kan vi inte se utifrån vår så kallade okulärbesiktning. Den vanliga rutinen är att vi avråder från bad om vi ser tecken på algblomning, säger Maria Eriksson.
Risken för algblomning ökar med värme, solljus och stillastående vatten. Att proverna visade på liten förekomst av algblomning förra veckan betyder inte att det förekommer algblomning nu, men det är vad de senaste proverna visat. Det kan snabbt ändras, förklarar Maria Eriksson.
– Vi tar ju prover som tätast var fjortonde dag och det kan ju uppstå algblomning även mellan de här provtagningarna. Det kan ju gå väldigt fort om vattnet är lugnt och det är soligt. Uppmaningen är att man tittar själv och försöker se.
Vad ska man kolla efter?
– Det som vi rekommenderar är att man ser om det är någon konstig färg på vattnet, om det är blågrönt, grönt eller gulbrunt. Men sedan också om det är grumligt, klumpigt eller fina trådar i vattnet.
De badplatser där kommunen tog prover förra veckan var Krognäsbadet, Västra kovik, Näsudden, Strandstuviken, Rinkebybadet, Stavsjöbadet, Bålsjöbadet och Parkbadet.