– Det är kul att se en skola igen, säger 11-åriga Elsa Öjert som går i femman på Vittra.
Hennes klasskamrat håller med.
– Det är stort. Det är mycket najsare nu. Förut hade vi plastgolv, nu är det trägolv. Det är ganska snyggt här, säger Alice Fager, 11 år.
Det var i juli 2021 som Vittra Kungshagens lokaler brann ner till grunden. I maj året efter dömdes två pojkar för grov allmänfarlig vårdslöshet och olaga intrång.
Sedan dess har friskolan, som har förskoleklass upp till årskurs nio, bedrivit sin verksamhet i modulhus. Matsalen har legat lite längre bort.
Alice Fager var åtta år och gick i första klass när skolan brann ner. Det hände under sommarlovet och hon minns att det var jättemycket rök.
– Det var typ svart över himlen. Jag bodde exakt framför så jag såg ju allt. Det kändes lite läskigt, säger hon.
Hon såg framför sig att en ny skola skulle byggas och att det skulle gå ganska snabbt, men det tog drygt tre år att färdigställa allt.
– Det var lite ovant och det tog lång tid att få den klar.
De nya lokalerna är moderna och ingenting har lämnats åt slumpen. Ljudnivån är dämpad på grund av isoleringen, skolklockan är insatt på nedräkning i klassrummen, så att barnen ska se hur lång tid det är kvar av lektionen, och ljuv yogaliknande musik hörs i högtalarna under rasterna.
Klassrummen ligger längs väggarna med generöst ljusinsläpp. Byggföretaget Peab har planerat så att klassrummen ligger i norrläge för att det inte ska bli för varmt. I mitten av lokalerna, utanför klassrummen har det byggts studieplatser. Här ska barnen kunna sitta och plugga eller umgås mellan lektionerna.
Under öppningsdagen är tjejernas klasskamrat Ivar-Lo Emmeborn lite frustrerad över att fotbollsplanen inte är färdig ännu. Fram tills nu har skolan haft Rosvalla till sitt förfogande.
Annars är de nöjda.
Barnen tycker att den nya skolan känns större än den gamla. De är imponerade över matsalen.
– Det känns som en restaurang typ, säger Ivar-Lo Emmeborn.
– Den nya är mer modern, fina färger. Det finns mer saker att göra på skolgården. Förut bestod skolgården av asfalt och en gräsplätt som alltid var lerig. Nu är det mer klätterställningar, gungor och en studsmatta, säger Elsa Öjert
– Maten är bra här om man jämför med andra skolor, säger Alice Fager.
Rektor Åsa Hallberg kan inte svara på vad kalaset har kostat. Skolan hyr lokalen av utbildningsföretaget Academedia. Johanna Åndberg, affärsenhetschef på fastighetsföretaget Corem, har tidigare sagt till SN att de inte delar vad uppbyggnaden kostar med Nyköpingsborna.