Det är i lokalerna på KTH, Stockholm, som de naturvetenskapligt intresserade ungdomarna på sommarskolan håller till. De har alla gått ut årskurs åtta, nio eller ettan på gymnasiet. I väntan på nästa skolår får eleverna utföra olika experiment och laborationer samt åka på studiebsök. Alicia Lövgren, 16, bor i Vrena och är en av de ungdomar som blivit uttagna till sommarens forskarskola.
– Jag har en kompis som gick där för något år sedan. Hon sa att hon tyckte det hade varit jätteroligt, så jag bestämde mig för att söka. Jag har alltid tyckt om naturvetenskapen i skolan. Det kändes superkul när jag fick veta att jag kommit in, säger Alicia.
Syftet med sommarskolan är bland annat att uppmuntra intresset för naturvetenskap och teknik hos unga människor. Det är Unga Forskare som arrangerar skolan med bidrag från AstraZeneca.
Experimenten som görs har stor variation, och kan handla om alltifrån matte till kemi och fysik, berättar Alicia Lövgren.
– Vi har labbat med klorofyll och laser, gjort elmotorer och matteuträkningar. Matten är min favorit.
Sommarforskarskolan har också varit ett sätt att få nya kompisar.
– Det är alltid skoj att lära känna nya människor, säger Alicia.
Efter sommaren ska Alicia börja sitt första år på gymnasiet. Linjen hon har valt är nog inte helt otippad med tanke på hennes intresse för NO-ämnen.
– Jag ska gå naturlinjen. I framtiden vill jag bli läkare, gärna hjärnkirurg, berättar Alicia Lövgren.