Alla på boendet har sagt upp sig: "Är fruktansvärt"

Oron växer efter beskedet om neddragningar inom den sociala omsorgen. På ett LSS-boende har all personal sagt upp sig. "Situationen är ohållbar", säger stödpersonen Evelina Hörnqvist.

Evelina Hörnqvist och hennes kollegor på LSS-boendet har sagt upp sig. Beskedet om neddragningar fick bägaren att rinna över.

Evelina Hörnqvist och hennes kollegor på LSS-boendet har sagt upp sig. Beskedet om neddragningar fick bägaren att rinna över.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2021-12-23 06:17

– Fruktansvärt är det. Det känns för jäkligt att överge brukarna, vi är ju deras kompisar och så ska alla sluta, säger hon.

Tidningen har tidigare berättat om oron för vad neddragningarna inom kommunens funktionshinderomsorg ska föra med sig. Evelina Hörnqvist såg ingen annan utväg än att säga upp sig, trots att det känns tufft. Och hon berättar att de övriga fyra i personalen gjort samma sak.

Enligt Evelina Hörnqvist har hon och hennes kollegor på LSS-boendet Östra Kvarngatan 17 vid upprepade tillfällen påtalat att arbetssituationen är ohållbar, utan att någon förändring till det bättre har skett.

– Vi har larmat, anmält och skrivit avvikelser. Men det händer ingenting.

När chefen för boendet, som Evelina Hörnqvist säger har varit mycket uppskattad, sjukskrev sig och meddelade att hon skulle sluta följde personalen efter.

– Alla har sagt upp sig.

Hon pekar på att personalen, som är anställd som stödpersonal, tvingas utföra medicinska arbetsuppgifter som egentligen sjuksköterskor skulle ansvara för – med risker för patientsäkerheten som följd. Det är också något som hon skriftligen har påtalat för kommunen.

– Vi är inte anställda som sköterskor, utan som stödpersonal, säger Evelina Hörnqvist. 

undefined
"Vi har vid upprepade tillfällen påtalat att situationen är ohållbar men ingenting har hänt", berättar Evelina Hörnqvist. Till slut valde hon och kollegorna att säga upp sig från LSS-boendet.

Enligt Per-Uno Nilsson, tf verksamhetschef för funktionsstödsomsorgen på Nyköpings kommun, utförs de medicinska uppgifterna på delegation av en sjuksköterska, helt enligt de rutiner som finns.

Han har inga åsikter om uppsägningarna, utan konstaterar "att det är tillåtet att sluta". 

Har du förståelse för personalens oro?

– Jag har förståelse för att man väljer att gå vidare om man inte tycker att det fungerar bra, säger han.

Hur ska ni klara verksamheten när all personal slutar?

– De har inte slutat än. Vi kommer att nya krafter på plats innan dess. De boende och deras anhöriga behöver inte känna någon oro.

Neddragningarna är en del av ett större besparingskrav som ligger på division social omsorg. Sammanlagt ska ett 70-tal tjänster av drygt 1 700 bort. Inom funktionsstödsomsorgen handlar det om 25 tjänster.

Beskedet om besparingar har väckt oro och har bidrar till att personalen inte orkar mer, berättar Evelina Hörnqvist. Personalneddragningar inom verksamheten skulle vara katastrofala, enligt henne.

– Det går inte att skära ner utan att det drabbar brukarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!