Alla gymnasieelever får inte driva ett UF-företag

Inte alla elever får chansen att driva UF-företag. Allt beror på vilket program man valt på gymnasiet. "Det är synd, jag tycker absolut alla skulle få testa" säger Ebba Engdahl.

Julia Skordby, Agnes Halvardson, Ebba Engdahl och Sarah Delvén startade Se mig i höstas och funderar nu på om de ska driva företaget vidare efter skolans slut.

Julia Skordby, Agnes Halvardson, Ebba Engdahl och Sarah Delvén startade Se mig i höstas och funderar nu på om de ska driva företaget vidare efter skolans slut.

Foto: Privat

Nyköping2020-05-12 20:22

Ebba Engdahl och tre klasskompisar startade företaget Se mig i höstas. De går på den ekonomiska linjen på Enskilda gymnasiet i Nyköping.

– För oss var det obligatoriskt att ha ett företag tror jag. Alla i klassen som har valt ekonomisk inriktning har starta ett och några som valt juridik har gjort det också, säger hon.

Totalt 33 706 gymnasieelever i Sverige driver UF-företag läsåret 2019/2020. Men inte alla elever får chansen. På naturvetenskapsprogrammet är det till exempel endast fyra procent av eleverna som startar ett företag och det är lågt deltagande även från det samhällsvetenskapliga programmet och inom yrkesförberedande program. 

– Dessa elever tar examen utan en väl underbyggd förmåga att starta och driva de företag som ska bli nästa generations arbetsgivare. Det är både oroande och onödigt när framtiden i allra högsta grad är beroende av fortsatt företagsamhet, säger Josefin Bengtsson, regionchef Ung Företagsamhet Södermanland.

De vill att entreprenörskapskursen ska bli obligatorisk på samtliga gymnasieprogram och att samtliga skolor och kommuner ska kunna erbjuda eleverna att starta UF-företag.

– Genom forskning vet vi att personer som drivit UF-företag i gymnasiet oftare startar företag än andra, har lägre arbetslöshet och tjänar mer, säger Josefine.

För Ebba och hennes tre kompisar gick det ganska trögt i starten. Idéer fanns men inga som riktig fastnade.

– Vi hade många idéer men vi tröttnade snabbt på dem och fick börja om. Det var allt från strumpboxar och diskkit, inte så unika idéer. 

Produkten de landade i är en axelrem, som även är ett reflexband. Den kan i sin tur kopplas till en väska.

– Vi satt i skolsoffan och hade egentligen tröttnat på oss själva för att vi inte kunde komma på någonting. Till slut satt vi bara där och sa allt vi kunde komma på och då sa någon reflex och någon väska och vi kunde slå ihop det, säger Ebba. 

Produkten är så pass unik och tjejerna vann titeln Årets företag och Årets Innovation i distriktet och ska nu slåss i SM, som avgörs digitalt 18-19 maj.

– Jag tror absolut att vi har en chans att komma en liten bit till i varje fall, säger Ebba.

Och ni kommer alla att bli egna företagareefter det här?

– Vi har lite tankar på om vi kan driva företaget vidare. Det är många som säger att vi borde det så vi har fått lite ny motivation, säger Ebba. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!