"Alla ska ha chansen att fika gott"

35 år. Så länge har Åstugan hållit öppet. De nuvarande ägarna, Lasse och Nina Statheus, har inte direkt några planer på att trappa ner:– Vi har renoverat hela det här huset, säger Nina och syftar på café- och butiksdelen.

NYKÖPING2015-09-11 07:21

Nina och Lasse har haft hand om rörelsen sedan 2011 och har hunnit sätta en personlig prägel på smultronstället:

– Cafét har en gammeldags stil numera. Det är lite mormorskänsla över det, säger Nina.

Verksamheten är i hög grad väderberoende, berättar hon. Därför har målet varit att Åstugan ska vara en plats att komma till även när det regnar:

– Det är det vi har satsat på. Man ska kunna ta en mysfika trots att det kanske är dåligt väder.

Besökarna är av blandat slag: motorcyklister, långväga vandrare, äldre Nyköpingsbor, barnfamiljer och ibland också utländska turister. För Nina och Lasse finns det ingenting som heter sommarsemester:

– Det är klart att det är mycket att göra – men det är roligt! Vi är nog två rastlösa själar, vi tycker om att göra många saker samtidigt.

Så är det, uppenbarligen. Åstugan har bara öppet under sommaren, så under resten av året arbetar Lasse som möbeldesigner. Nina är utbildad kallskänka, sångare och har författarambitioner.

Lasse är glutenintolerant, Nina tål inte laktos och när den äldsta dottern föddes var hon äggallergiker. Det har satt avtryck i tankesättet på Åstugan:

– Vi vill att alla ska ha chansen att fika gott, oavsett allergi.

Allt bakat bröd är glutenfritt, 90 % är laktosfritt och halvfabrikat är ett ord som inte tycks existera i parets vokabulär:

– För oss är det viktigt med bra råvaror, och de får gärna vara närproducerade. Det vi säljer är gjort med kärlek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!