Allt färre barn – kommunen togs på sängen

Nedgången i antalet barn överraskade politiker och tjänstemän i Nyköpings kommun, som inte räknat med att behöva göra så stora och snabba neddragningar i förskolan.

Grindstugan är en av de förskolor som kommunen lagt ner när barnen blivit färre.

Grindstugan är en av de förskolor som kommunen lagt ner när barnen blivit färre.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2025-03-02 01:00

– Det var ingenting vi hade på radarn överhuvudtaget att det skulle bli en så drastisk minskning, säger Torbjörn Kock (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, om de minskade barnkullarna i Nyköping.

Även om det funnits en nedåtgående trend tidigare, var kommunen inte beredd på den stora nedgången i antalet födda i Nyköping, konstaterar han.

2023 fanns det 503 nollåringar i Nyköping, enligt kommunens statistik. Det var en minskning från 580 året innan, och det lägsta antalet på 20 år.

Den snabba minskningen har redan fått konsekvenser för kommunens verksamheter. Som SN berättat om har förskolor stängts och personal i förskolan varslats. Varslet var enbart kopplat till att antalet barn gått ner, enligt förskolechefen Ewa Björnfoth. 

– Det har blivit ganska snabba beslut. Det är korta ledtider i förskolan, säger Torbjörn Kock.

Till skillnad från många andra kommuner växte ändå Nyköping förra året, om än betydligt långsammare än vad kommunen räknat med i sin prognos. Trots ett stort bostadsbyggande har inflyttningen inte varit så stor som man räknat med.

undefined
Torbjörn Kock (S) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

När nu snart en ny prognos ska göras, kommer den antagligen att se annorlunda ut, med en långsammare folkökning. I den senaste prognosen, som togs fram för ungefär ett år sedan, räknade kommunen med att det skulle behövas nya förskoleavdelningar från och med 2026 och framåt.

Så blir det troligen inte.

– Nu tror vi att det är 2032 som kurvan börjar vända upp igen, säger Torbjörn Kock.

Samtidigt har det nyss färdigställts en ny stor förskola i Oppeby och en ny skola, Släbroskolan, byggs där. När Grindstugans förskola lades ner erbjöds barnen därifrån plats just på den nya Släbro förskola. 

Trots minskade barnkullar anser Torbjörn Kock att det var klokt att investera i den nya skolan och förskolan. De nya lokalerna är bättre än de gamla, och Släbroskolan ersätter en annan, gammal skola.

– Så där finns redan ett befintligt elevunderlag, säger Torbjörn Kock.

Den nya skolan är dock större än den gamla. Men Oppeby växer också, med många nya bostäder i området.

– Skolan är byggd för framtiden, att kunna svälja fler elever, säger Torbjörn Kock.

Hur framtiden blir är som alltid svårt att säga. Som Ann-Zofie Duvander, professor i demografi, konstaterat har födelsetalen gått upp och ner i Sverige under de senaste decennierna. Nu ligger de dock på en rekordlåg nivå – och om och när trenden vänder går inte att säga.

– Vi vet helt enkelt inte om det kommer att gå upp igen, har Ann-Zofie Duvander tidigare sagt till SN.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!