Barn och unga lånar allt färre böcker

Antalet utlånade böcker per barn och ungdom fortsätter att minska i Nyköping. Det visar siffror från Kolada.

Peter Monsen, ungdomsbibliotekare vid Stadsbiblioteket i Nyköping.

Peter Monsen, ungdomsbibliotekare vid Stadsbiblioteket i Nyköping.

Foto: Linnéa Lind

Nyköping2021-10-30 13:33

– Det har pågått länge tyvärr, att läsningen minskar för barn och ungdomar. Men jag tycker inte att man ska stirra sig blind bara på traditionell bokläsning. Barn och ungdomar läser, trots att de inte lånar en fysisk bok i samma utsträckning, säger Peter Monsen, ungdomsbibliotekarie vid Stadsbiblioteket i Nyköping.

I genomsnitt lånade barn och ungdomar elva böcker var på bibliotek i fjol. Under 2019 låg rikssnittet på tolv böcker. Det rör totalt antal utlån av seriella publikationer och tryckta böcker för barn och unga på folkbibliotek, dividerat med antalet barn och unga i kommunen i åldrarna 0 – 17 år. 

I Nyköping lånade barn och unga i genomsnitt 11,7 böcker var i fjol och under 2019 låg antalet på 15,8 böcker. Sedan 2014 har antalet sjunkit med nästan nio böcker. 

– Det är självklart inte roligt när statistiken går ner, men jag tror att den stora minskningen från 2019 till 2020 nästan uteslutande beror på coronapandemin, säger Peter Monsen.

Men i nuläget är det glest på bokhyllorna på barn- och ungdomsavdelningen på biblioteket, och det tycker Peter Monsen är glädjande. 

– Vi gör allt vi kan för att öka läsningen och att vidga textbegreppet, till exempel genom teater och dans. Det är inte läsning, men det handlar ändå om text och språk.

Peter Monsen berättar att den minskade läsningen krupit ner i åldrarna. 

– Det har nog med sociala medier och skärmar att göra. Det ser ju annorlunda ut nu om man jämför med så sent som 2014. Jag tror att det är viktigt att värna den tryckta boken, men samtidigt ser jag skäl att uppmärksamma att vi har digitala lösningar. Det ena utesluter inte det andra och världen kommer inte gå under för att de tryckta böckerna blir färre.

För att öka läsningen för barn och unga runt om i landet arrangeras en rad aktiviteter av olika aktörer under namnet Läslov nästa vecka. Bland annat har Stadsbibliotekets barn- och ungdomsavdelning och Barnkulturcentrum i Nyköping ett japanskt tema, och man kan prova på mangateckning och haikudiktning. 

– Det finns absolut ett engagemang, säger Frida Ekelin, koordinator på Läsrörelsen. 

I år är idrott och läsning temat för veckan.

– Många kanske inte tycker att det är en självklar kombination, men det tycker jag funkar jättebra. Det finns forskning på att idrottande är bra för knoppen, såväl som kroppen. Men man kan behöva vila kroppen också och då kan det vara bra med läsning, säger Frida Ekelin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!