Andreas Karlsson är tillförordnad chef över Trafikpolisen i Nyköping, som omfattar Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta. Han säger att de har olika tillvägagångssätt för att håva in dem som kör onyktert.
– Ibland ringer allmänheten in med tips om folk som kör vingligt på vägarna. Det kan också vara så att någon har känt en doft av alkohol på en förbipasserande eller sett någon som har gått lite vingligt på en parkering.
– Vi jobbar även med blåskontroller där vi ställer upp oss på en plats och vinkar in alla bilar, så får föraren visa körkort och blåsa. Alla vi stoppar, oavsett vad det gäller, får blåsa i våra instrument.
Totalt stoppade trafikpolisen i Nyköping förra året 13 652 personer som fick blåsa i polisens instrument. 91 personer blåste positivt. Jämfört med året innan är det en ökning på 16 procent.
– Helst skulle det vara noll, det skulle vara det absolut bästa, säger Andreas Karlsson.
Tror du att det finns ett mörkertal?
– Det är svårt att säga om det finns ett mörkertal eller inte. Man ser ju bara utifrån hur många som har blåst och sedan blåst positivt. Alla har inte heller blåst över en straffbar gräns.
Den som blåser positivt under en nykterhetskontroll får efter det blåsa i en så kallad evidenzer, ett instrument som finns antingen mobilt eller på polisstationen. I instrumentet blåser man två gånger med sex minuters mellanrum, för att sedan få fram ett snittvärde i utandningen. I undantagsfall använder sig polisen av urin- eller blodprov.
Här är tre färska rattfyllerifall i östra Sörmland.
Man från Nyköping, 22 år – 1,76 promille
Mannen upptäcks av ett vittne under en januarikväll, när han sitter fast med en bil i en snödriva. Vittnet ringer polisen och filmar mannen, som försöker ta sig loss med bilen. 22-åringen hävdar efteråt att hans kusin kört bilen och sedan lämnat platsen för att möta upp den hjälp de har ringt efter. Polis på plats bedömer att ingen annan än 22-åringen varit där.
Nyköpings tingsrätt dömer mannen för grovt rattfylleri. Påföljd: En månads fängelse.
Kvinna från Gnesta, 40-årsåldern – 1,2 promille
Kvinnan blir stoppad av polis när hon kör sin bil. Hon får blåsa och resultatet är positivt. Enligt kvinnan har hon varit hemma hos sin pojkvän som skulle bjuda henne på middag. När hon kom var han kraftigt berusad och aggressiv, berättar hon efteråt. Hon har känt sig hotad och kände att hon behövde fly. Hon säger att hon förstår att det var fel att sätta sig bakom ratten.
Nyköpings tingsrätt dömer kvinnan för grovt rattfylleri. Påföljd: Det hade kunnat bli en månads fängelse, men hotbilden och att kvinnan är ostraffad gör att hon får samhällstjänst och dagsböter.
Man från Oxelösund, 72 år – 1,53 promille
Mannen blir stoppad av polis i Oxelösund när han kör sin bil. Han har då redan fått sitt körkort indraget för ett grovt rattfylleri. Nu blåser mannen 1,53 promille på plats. Efter det tillfället har han blivit stoppad ytterligare två gånger, under olovlig körning. Mannen har erkänt.
Nyköpings tingsrätt dömer mannen för grovt rattfylleri och tre fall av olovlig körning. Påföljd: Två månaders fängelse.