Allt fler jobbar ideelltpå asylboendena

Den växande flyktingkatastrof som Europa nu upplever får många Nyköpingsbor att engagera sig och vilja hjälpa på olika sätt. Både hjälporganisationen Öppen Hand i Brandkärr och den lokala Röda Korsavdelningen märker ett tydligt ökande engagemang.

NYKÖPING2015-09-03 19:00

Hos hjälporganisationen Öppen Hand, som drivs av Korskyrkan, Filadelfia och församlingen Nyckeln i Nyköping, märks en ökande vilja hos Nyköpingsborna att med gåvor och egna insatser hjälpa för att minska konsekvenserna av flyktingkatastrofen. Det berättar Jan Sjöbom, biträdande föreståndare vid Öppen Hand i Brandkärr, som tillägger att man hos Öppen Hand noterade en stor ökning i engagemanget att hjälpa flyktingar redan för ett och ett halvt år sedan, när flyktingströmmen från Syrien började bli allt mer märkbar.

Hos Öppen Hand får man nu varje vecka in tonvis med skänkta kläder, skor och allt möjligt annat från Nyköpingsborna, berättar Jan Sjöbom. Gåvor som antingen säljs i den egna second hand-butiken i Brandkärr, distribueras genom lokala hjälpnätverk eller skickas vidare för internationella hjälpinsatser.

– Vi har nu 118 personer som är engagerade här och som jobbar med att gå i genom och sortera allt som lämnas in hit, säger Jan Sjöbom.

Även hos Nyköpings Röda Korskrets märks ett tydligt ökande engagemang hos kommuninvånarna, säger Bo Hermansson, Röda Korskretsens ordförande. Kretsens second hand-butik Kupan på Västra Trädgårdsgatan i Nyköping märker av ett ökande inflöde av kläder och annan utrustning, berättar Bo Hermansson.

– Aktiviteterna på asylboendena ökar också, säger han, och syftar då på de lokala asylboendena i Marsviken och Nävekvarn.

– På asylboendena handlar aktiviteterna främst om språkutbildning och olika kulturaktiviteter, tillägger Bo Hermansson.

Hjälpinsatserna i form av olika aktiviteter på de båda asylboendena i Nyköpings kommun genomförs av ideella krafter, personer som anmält sig som volontärer till Röda Korset. Antalet kommuninvånare som anmäler sig som volontärer ökar nu, konstaterar Bo Hermansson, och berättar att Nyköpings Rödakorskrets planerar ett introduktionsmöte för volontärer i oktober. Det handlar då inte bara om ett möte för personer som anmält intresse för att jobba ideellt med flyktingar, förklarar Bo Hermansson, utan mötet är även till för volontärer inom andra Röda Korsverksamheter, som exempelvis Träffpunkten och Kupan.

– Men vårt fokus kommer att ligga på volontärer för hjälp åt flyktingar, säger Bo Hermansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om