Psykisk ohälsa ökar i Sverige. År 2017 fick 124 000 personer vård inom barn- och ungdomspsykiatrin. I fjol var siffran 144 000. För personer inom vuxenpsykiatrin är motsvarande antal 415 000 respektive 479 000. Det visar siffror från Sveriges kommuner och regioner.
I höst storsatsar Nyköpings kommun på ökad psykisk hälsa, genom aktiviteter, utbildningar och suicidförebyggande arbete som riktar sig till medarbetare, gymnasieungdomar och övriga invånare.
Den 3 oktober hölls "En dag om psykisk hälsa" som en del av Anhörigveckan, som pågår hela vecka 40.
Den 9 oktober kommer läkaren och författaren Anders Hansen till Nyköping för att föreläsa på Culturum, på temat Hjärnstark – om vikten av fysisk rörelse för psykisk hälsa, för först gymnasieelever med frågestund och sedan för kommunanställda.
Författaren och journalisten Frida Boisen har en digital föreläsning den 10 oktober, på världsdagen för psykisk hälsa, för länets alla kommuner. Flera av Suicide zeros digitala föreläsningar går också att ta del av på kommunens hemsida, där hela höstens program finns.
– Jag tycker det är väldigt fint att man i hela länet tillsammans uppmärksammar den psykiska hälsan. Det är viktigt för allmänheten att se att det faktiskt görs någonting, säger Eeva-Liisa Simola-Blomberg, kvalitetsutvecklare och samordnare för uppdrag psykisk hälsa och suicidprevention på kommunen.
Uppdraget grundar sig i en årlig överenskommelse mellan staten och Sveriges kommuner och regioner.