Allt fler mår dåligt psykiskt – nu utbildas Nyköping

Anders Hansen, Frida Boisen och Suicide zero. De är några av de aktörer som under hösten ska jobba för att guida Nyköpings kommuns medarbetare, unga och andra invånare kring psykisk hälsa.

Anders Hansen kommer till Nyköping för att föreläsa för gymnasieelever. Föreläsningen kommer att handla om hur man blir mer stresstålig, mår bättre och förbättrar minnet samt blir mer aktiv.

Anders Hansen kommer till Nyköping för att föreläsa för gymnasieelever. Föreläsningen kommer att handla om hur man blir mer stresstålig, mår bättre och förbättrar minnet samt blir mer aktiv.

Foto: Henrik Jonsson

Nyköping2023-10-08 04:43

Psykisk ohälsa ökar i Sverige. År 2017 fick 124 000 personer vård inom barn- och ungdomspsykiatrin. I fjol var siffran 144 000. För personer inom vuxenpsykiatrin är motsvarande antal 415 000 respektive 479 000. Det visar siffror från Sveriges kommuner och regioner.

I höst storsatsar Nyköpings kommun på ökad psykisk hälsa, genom aktiviteter, utbildningar och suicidförebyggande arbete som riktar sig till medarbetare, gymnasieungdomar och övriga invånare.

Den 3 oktober hölls "En dag om psykisk hälsa" som en del av Anhörigveckan, som pågår hela vecka 40.

Den 9 oktober kommer läkaren och författaren Anders Hansen till Nyköping för att föreläsa på Culturum, på temat Hjärnstark – om vikten av fysisk rörelse för psykisk hälsa, för först gymnasieelever med frågestund och sedan för kommunanställda.

Författaren och journalisten Frida Boisen har en digital föreläsning den 10 oktober, på världsdagen för psykisk hälsa, för länets alla kommuner. Flera av Suicide zeros digitala föreläsningar går också att ta del av på kommunens hemsida, där hela höstens program finns.

undefined
Arbetet hos kommunen påbörjades redan i början på året och uppdraget pågår fram till 2025. På deras interna plattform finns flera webbutbildningar, i syfte att utbilda personal i hur man hanterar psykisk ohälsa.

– Jag tycker det är väldigt fint att man i hela länet tillsammans uppmärksammar den psykiska hälsan. Det är viktigt för allmänheten att se att det faktiskt görs någonting, säger Eeva-Liisa Simola-Blomberg, kvalitetsutvecklare och samordnare för uppdrag psykisk hälsa och suicidprevention på kommunen.

Uppdraget grundar sig i en årlig överenskommelse mellan staten och Sveriges kommuner och regioner.

Hit kan du ringa

Mår du dåligt finns flera nummer du kan ringa, bland annat:

Akut? Ring SOS Alarm 112.

Mind Självmordslinjen 90101, öppet alla dagar dygnet runt.

Jourhavande medmänniska 08-702 16 80, är till för dig som söker medmänskligt stöd på natten.

Anhöriglinjen 0200-239 500. En nationell stödtelefon som bemannas av anhöriga. Öppet måndag, tisdag, torsdag, fredag klockan 10–12, 13.30–15 och onsdag 19 till 21.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!