– Vi har märkt att det är väldigt många ungdomar som utnyttjas och tar möjligheten att tjäna lite extra pengar på att vara penningmålvakter, och vi har sett en ganska stor ökning det senaste året, säger Ann-Helen Lindeborg, förundersökningsledare på bedrägerigruppen i Nyköping.
Penningmålvakter är personer som tvättar pengar genom att upplåta sitt bankkonto och för över, flyttar eller tar ut pengar som kommer från brottslig verksamhet. Ett exempel är att en person först begår ett bedrägeribrott och sedan utnyttjar en ungdom genom att be dem ta ut pengarna från sitt konto, förklarar Ann-Helen Lindeborg.
– Många är nog inte helt medvetna om riskerna. Det vi hör från ungdomarna i förhör är att man kan ha träffat någon okänd person som säger att de har problem med att få ut pengar från sitt konto och frågar om ungdomen kan ta ut pengar åt dem om de skickar en swish-betalning. Ibland får man behålla några kronor i gengäld.
Ann-Helen Lindeborg berättar att de flesta penningmålvakterna är i åldrarna 18 till 25 år. Hon tipsar föräldrar om att ha koll på sina barns bankkonton, insättningar och uttag.
– Och om man har barn som är äldre än 18 år kan man ha en dialog med dem om riskerna. I värsta fall kan man omedvetet dras in i kriminalitet och själv bli straffad.
För att minska risken att bli penningmålvakt kan man vara frågvis mot andra, berättar Ann-Helen Lindeborg.
– Fråga den som frågar dig. Om personen har goda avsikter, varför kan den personen inte ta ut pengarna själv, eller kontakta sin bank om det uppstått problem? Oftast är det bråttom också och det kan man också ifrågasätta.
Hon berättar att användandet av sociala medier för att locka penningmålvakter är vanligt, och att det tillvägagångssättet ökat på senare tid:
– Det är enkelt när man sitter bakom en skärm att säga ja, men sen kanske man inte förstår konsekvenserna.
Med anledning av ökningen av penningmålvakter har polisen startat ett projekt där bedrägerigrupperna i polisregion Öst ska hålla interna utbildningar för polisen som jobbar med ungdomar på olika sätt och de i yttre tjänst.
– Kunskapen om penningmålvakter finns inte riktigt i vår organisation, så vi hoppas att en ökad sådan hos polisen kommer avspegla sig i samhället och att antalet penningmålvakter minskar, säger Ann-Helen Lindeborg.