Allt tuffare att få jobb – nära var tionde är arbetslös

Arbetslösheten ökar i Sörmland och vi måste vänta till slutet av 2025 innan vi ser ett ljusning i sikte – enligt uppskattningen.

Många är inskrivna vid Arbetsförmedlingen i hopp om att få ett jobb.

Många är inskrivna vid Arbetsförmedlingen i hopp om att få ett jobb.

Foto: Calle Slättengren

Nyköping2025-01-07 05:00

Under november 2024 var 12 800 personer jobbsökande i Sörmland. Det motsvarar 8,9 procent av den arbetsföra befolkningen. En ökning från året innan med cirka tre procent.

– Det gick ner i början av 2024 men från maj har det gått upp igen, säger Erik Karlsson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.

undefined
Erik Karlsson är företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Sörmland.

Vi får leta oss tillbaka till april 2022 för att hitta så här höga arbetslöshetssiffror. Och de är näst högst i landet, bara Skåne ligger högre.

Erik Karlsson säger att lågkonjunkturen har fått ett hårdare fäste än vad man tidigare trott och att de räntesänkningar vi sett inte gett förväntat resultat på arbetsmarknaden. Dessutom har det oroliga världsläget försvårat den exportberoende svenska arbetsmarknaden, vilket även påverkar jobben i Sörmland.

Varför har då vår del av Sverige så dystra siffror?

Erik Karlsson menar att Nyköping och övriga orter i östra Sörmland påverkas mycket av att de ligger utanför storstadsområdena. Här är den privata konsumtionsförmågan lägre, vilket påverkar många branscher som traditionellt tar in många ungdomar utan högre utbildning. 

Exempel är restaurangbranschen, men även städ- och upplevelsebranscherna. 

– Man unnar sig inte vardagslyxen, inga weekendupplevelser eller restaurangbesök, säger Erik Karlsson. 

Räntehöjningarna har inte gjort det enklare för hushållen att konsumera under sin lediga tid.

undefined
Ungdomsarbetslösheten har ökat det senaste året.

Det har länge varit svårt för personer utan gymnasiekompetens att få jobb och det gäller fortfarande.

Bland de branscher där det är tuffast att få jobb just nu nämner Erik Karlsson bland annat barnskötare, byggjobb, administrativa yrken och lagerjobb.

– Barnskötare har tappat jättemycket på grund av kommunernas omställning (minskade barnkullar, reds. anm.). För administrativa yrken så räckte det förut att ha en gymnasiekompetens, men idag kanske det också krävs att du exempelvis har en examen inom redovisningsekonomi. Inom lagerjobb krävs det många gånger mer än bara truckkort.

På vilket sätt påverkar AI, artificiell intelligens?

– Det är jättesvårt att säga. Tittar man generellt på de repetitiva yrkena kommer AI ta över, men än så länge är inte AI den stora faktorn. Vad vi vet är att automatiseringsprocesser är drivande när det är lågkonjunktur. Vid nästa högkonjunktur behöver inte lika många människor att arbeta med samma enheter. 

Ett av skälen till att Sörmland sticker ut bland de län med högst arbetslöshet är också att en stor grupp är födda utomlands – över hälften. Här är bland annat bristande språkkunskaper ett hinder för att få jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!