Altantvisten avgjord hos Kronofogden

Inte heller Kronofogden anser att de tre altanerna i Oppeby gård är svartbyggen och har därför valt att lägga ned ärendet. ­"Nu har vi alla på vår sida", säger Anita Lindberg, en av altaninnehavarna i bostadsrättsföreningen Stallet där en infekterad tvist pågått senaste åren.

Agnieszka Trzaska, Anita Lindberg och Eva Helander får ha sina altaner kvar, enligt Kronofogden.

Agnieszka Trzaska, Anita Lindberg och Eva Helander får ha sina altaner kvar, enligt Kronofogden.

Foto: Foto: Jenny Palmqvist

Nyköping2019-04-12 10:16

Skriftliga hot, förtal och diverse anmälningar till olika instanser har blivit vardagsmat för Agnieszka Trzaska, Anita Lindberg och Eva Helander som äger en varsin bostadsrätt i Oppeby gård. Samtliga har en altan utanför respektive vardagsrumsfönster med utsikt över Nyköpingsån och det här har, som SN tidigare skrivit, skapat stora splittringar i bostadsrättsföreningen.

– Jag vet inte om det är den svenska avundsjukan som driver dem eller allmän häxjakt, säger Eva Helander.

År 2017 hävdade styrelsen att altanerna var svartbyggen och skulle rivas, något som altaninnehavarna motsatte sig med stöd av både Tekniska kontoret på Nyköpings kommun och Hyresgästföreningen.

I början av året vände sig därför styrelsen till Kronofogden för att få tillstånd att riva altanerna. Men även Kronofogden går på trions linje och menar att inga fel begåtts och att altanerna därmed kan stå kvar.

­– Nu har vi alla på vår sida men vet fortfarande inte om altanerna får vara kvar, säger Anita Lindberg.

För att få ett slutgiltigt beslut har advokaten som företräder de tre, uppmanat dem att stämma bostadsrättsföreningen, men det vill de inte.

– Vi vill ha ett slutgiltigt beslut men tänker vänta och se vad som händer.

Hyresgästföreningen har i ett försök att skapa förlikning mellan parterna, tidigare gett en rekommendation om att bostadsrättsföreningen skulle kunna lösa in altanerna för 30 000 kronor styck.

Lägenhetsägaren Curt Lundqvist, som utsatts för trakasserier från en av styrelsemedlemmarna, valde att gå med på förlikningen. I maj 2018 revs hans altan och han kom överens med styrelsen om en ersättning på 20 000 kronor, mot att han skulle få behålla byggmaterialet. Ett år senare har Curt Lundqvist fortfarande inte fått sina pengar.

­– Jag tänker bygga upp altanen igen och åberopa att de rivit den på felaktiga grunder, säger han och påpekar att en eventuell domstolstvist sannolikt kommer gå på altaninnehavarnas linje.

– Går vi till tingsrätten blir de skyldiga oss mer pengar.

Bostadsrättsföreningens ordförande Rolf Torsell har tidigare avböjt att kommentera processen kring altanerna.

– I det ärendet har jag ingenting att tillägga, säger han.

Bakgrund

Bostadsrättföreningen Stallet i Oppeby gård driver en tvist mot tre bostadsrättsägare som har altaner utanför sina lägenheter.

Altanerna uppfördes 2009 och styrelsen åberopar likhetsprincipen och vill riva dem.

Det finns dock godkända byggtillstånd för altanerna som ligger innanför det man kallar hemfridszon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!