Sista gången Tommy Sjöqvist försökte ringa sin 33-åriga dotter gick signalerna inte fram.
– Den gången märkte jag att något var fel, eftersom telefonen var avstängd. Det brukade den aldrig vara annars, minns han.
Hans oro och aningar om att något inte stämde visade sig vara befogade. Amanda var död.
Då hade hon mått mycket dåligt i över ett års tid.
I september 2021 lades hon in på psykiatriska kliniken i Nyköping för första gången. Då visste inte föräldrarna hur sjuk hon var, även om hennes mamma Gunilla Nilsson blivit fundersam efter att dottern frågat om kattvakt, utan att vilja berätta vart hon skulle. När Gunilla frågade, fick hon veta att Amanda var inlagd.
Tommy fick inte klart för sig hur illa det var ställt förrän senare under våren. Efter det hade de tät kontakt, berättar han.
– Jag ringde och pratade med henne flera gånger per dag.
Även Gunilla hade mycket kontakt.
– Jag sms:ade varje dag i stort sett, bara för att höra att hon levde, säger hon.
För Amandas föräldrar var det plågsamt att se hur dåligt hon mådde, och att det aldrig kom någon vändning i positiv riktning trots att Amanda sökte hjälp och hade kontakt med sjukvården – och trots att föräldrarna vid upprepade tillfällen försökte få kontakt med psykiatrin för att påtala att deras dotter behövde hjälp.
– Men vi bemöttes bara av kalla handen och med ord som sekretess och om att Amanda fick bestämma själv, säger Tommy.
Känslan av att inte bli lyssnad på var frustrerande. Sekretessen kan ju inte gälla upplysningar som föräldrarna ville föra fram till vården, påpekar föräldrarna.
– När man ringde till psyket så verkade de inte så intresserade, säger Gunilla.
Att Amanda var allvarligt sjuk under det sista dryga året av sitt liv blir tydligt om inte annat just av hennes täta kontakter med psykiatrin. Kort tid efter att hon blivit utskriven i mitten av september 2021 läggs hon in på nytt på grund av självmordsrisk, blir kort därefter utskriven, bara för att bli inlagd igen i oktober och november.
I februari 2022 hämtas hon med ambulans och är därefter inlagd med tvångsvård på grund av att suicidrisken bedömdes som akut. Under denna tid börjar hon också använda illegalt införskaffade läkemedel och andra droger. En permission slutar med att hon än en gång hämtades av ambulans efter att ha tagit en större mängd tabletter.
Efter att tvångsvården avslutats fortsätter det på liknande sätt: Amanda förs flera gånger med ambulans till sjukhuset. Efter ännu ett allvarligt självmordsförsök hamnar hon på intensivvårdsavdelning, men blir utskriven några dagar efter att intensivvården avslutats.
Men trots kontakten med sjukvården får hon aldrig någon riktig hjälp, anser föräldrarna. Efter Amandas död gör Tommy en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Där beskriver han de många inläggningarna och utskrivningarna och att Amanda "blivit inlåst någon dag utan någon som helst behandling".
– Hon har kommit dit i ambulans. Då har de tvingats ta hand om henne, men sedan har de skrivit ut henne direkt igen.
Han berättar att Amanda själv sagt att hon inte tyckte sig få någon hjälp, att det kändes meninglöst att tillbringa tid på psyket.
– Hon beskrev det som att "vad blir bättre av att jag blir inlåst och sitter här själv".
Även mamma Gunilla är mycket kritisk till vården. Läkarna inom psykiatrin har konstaterat att Amanda var självmordsbenägen och att det viktiga var att "hålla liv i henne".
– Hur kan de då ändå skicka hem henne? frågar hon sig.
Magnus Eneberg är chefsöverläkare vid den psykiatriska kliniken i Nyköping. Han förklarar att han inte kan kommentera Amandas fall specifikt, men att det är svårt och komplext att ta hand om människor i kris, och att bedöma hur stor risken är för att någon verkligen ska ta sitt liv.
– Det är oerhört svårt. Det är en ögonblicksbedömning. Ena stunden kan en person säga att "jag mår skit men kommer inte att försöka ta livet av mig", i nästa stund kan något hända som förändrar detta väldigt snabbt.
Den inneliggande vården är endast en akut hjälp, framhåller Cecilia Casparsson Bengtsson, verksamhetschef för den psykiatriska kliniken. Behandling sker i öppenvården. Men den behandlingen kom aldrig igång för Amandas del. En del av problematiken tycks ha varit hennes missbruk.
Föräldrarna beskriver det som att hon bollades mellan socialtjänsten och psykiatrin, och att ingen riktig vård gavs med hänvisning till missbruket. Det är något som framgår även av journalanteckningar som läkare skickat till Försäkringskassan. I juli 2022 skriver läkaren att en psykologutredning pausats på grund av "det destruktiva droganvändandet".
Även Cecilia Casparsson Bengtsson betonar att hon inte kan kommentera enskilda fall. Men vad gäller samverkan mellan region och kommun, så kan detta bli bättre, menar hon och nämner den statliga så kallade "samsjuklighetsutredningen" som utrett hur tvångsvård för personer med missbruk eller beroende ska kunna ges mer sammanhållet.
– Den är viktig och efterlängtad, säger hon.
Missbruk kan vara en försvårande faktor, konstaterar hon också:
– Om man samtidigt missbrukar så kan man inte tillgodogöra sig behandlingsinterventionen.
Men Amandas grundproblematik var inte missbruk, utan psykisk ohälsa, framhåller föräldrarna.
Före hösten 2021 levde Amanda ett normalt liv, åtminstone så vitt föräldrarna kände till.
– På något vis kunde jag väl tycka att hon var ensam. Även om hon hade mycket folk som hörde av sig till henne, så var hon lite seg på att upprätthålla kontakter, på att ringa tillbaka. Men att hon skulle vilja ta livet av sig, det hade jag aldrig kunnat tänka mig, säger Gunilla Nilsson.
Vad som utlöste det akut dåliga måendet vet inte föräldrarna, och kanske ingen annan heller. "Ett av de svåraste fallen, som är svårt att begripa sig på", skriver Amandas läkare till Försäkringskassan sommaren 2022.
Men om hon bara fått hjälp i tid, när hon började klaga på sömnproblem, så hade hon kunnat vara vid liv i dag och mått bra, skriver Tommy Sjöqvist i sin anmälan till Ivo.
När han den 15 december inte får tag på Amanda, när hennes telefon för ovanlighetens skull är helt avstängd, är hon sannolikt redan död. När ambulans kommer hem till henne på natten och går in i hennes lägenhet tillsammans med räddningstjänsten hittas hon avliden.
Ivo har ännu inte fattat något beslut med anledning av anmälan.