– Vi vill inte bara vara förknippade med golf, därför var det viktigt med ett eget namn, säger dottern Mona Choukeir, som tillsammans med maken Charbel Nano står bakom initiativet att starta den familjedrivna restaurangverksamhet i den rejäla ladan vid Skavsta golf. Båda har fasta tjänster i Oxelösunds- respektive Nyköpings kommuner – Mona som jobbcoach och Charbel som bygglovsarkitekt. Men under Monas föräldraledighet, som fortfarande pågår, dök möjligheten att ta över det gamla golfcaféet upp och paret tog chansen att göra något tillsammans – för hela familjen.
Familjen har tecknat ett femårskontrakt med ägaren Nils Wachtmeister. Och senaste tre månaderna har de renoverat om lokalen till en rustik restaurang med högt i tak och synliga takbjälkar.
– Vi har renoverat och gjort om mycket. Baren är byggd av plank från en gammal hästbox och salladsbuffén av en spilta, berättar Mona medan hon visar runt.
Klockan är snart 11.00 och i köket lägger Mohamad Choukeir en sista hand på den skånska kalopsen som ska serveras till dagens lunchgäster.
– Det är pappa som ska driva restaurangen, pappa passar i yrket, säger Mona och tillägger att varken matlagning eller golf är hennes starka sida.
Mohamad Choukeir startade Frukt och godis i Västerport för snart 30 år sedan. Nästa projekt blev Brioni på Östra storgatan som han drev fram till 2006. Därefter har han drivit både Ringens grill, Boströms i Oxelösund och Godishuset vid Gumsbacken.
När Mohamad fick frågan om han ville vara med i "familjeprojektet" vid Lunds gård var han först tveksam. Att jobba i krogbranschen är slitigt, men familjen och den lantliga idyllen lockade.
– Man måste ställa upp för familjen. Och så är det en så fin miljö här, säger han och ler stort.
Det geografiska läget är dock en stor utmaning för krogprojektet, därför är det nödvändigt att samverka med övriga företag runt Skavsta för att nå ut. Familjen kommer även samarbeta med lokala matproducenter, bland annat Vrena vilt.
– Vi kommer servera äkta svensk husmanskost under luncherna på vardagar och en anpassad meny på kvällar och helger, året runt.
Har det varit svårt att hitta personal?– Nej, vi har fått ihop ett dreamteam med pappa, och Anne, en erfaren servitris som bland annat arbetat på Arlanda, plus ett gäng ungdomar som ska jobba under sommaren.