â Vi vill inte bara vara förknippade med golf, dĂ€rför var det viktigt med ett eget namn, sĂ€ger dottern Mona Choukeir, som tillsammans med maken Charbel Nano stĂ„r bakom initiativet att starta den familjedrivna restaurangverksamhet i den rejĂ€la ladan vid Skavsta golf. BĂ„da har fasta tjĂ€nster i Oxelösunds- respektive Nyköpings kommuner â Mona som jobbcoach och Charbel som bygglovsarkitekt. Men under Monas förĂ€ldraledighet, som fortfarande pĂ„gĂ„r, dök möjligheten att ta över det gamla golfcafĂ©et upp och paret tog chansen att göra nĂ„got tillsammans â för hela familjen.
Familjen har tecknat ett femÄrskontrakt med Àgaren Nils Wachtmeister. Och senaste tre mÄnaderna har de renoverat om lokalen till en rustik restaurang med högt i tak och synliga takbjÀlkar.
â Vi har renoverat och gjort om mycket. Baren Ă€r byggd av plank frĂ„n en gammal hĂ€stbox och salladsbuffĂ©n av en spilta, berĂ€ttar Mona medan hon visar runt.
Klockan Àr snart 11.00 och i köket lÀgger Mohamad Choukeir en sista hand pÄ den skÄnska kalopsen som ska serveras till dagens lunchgÀster.
â Det Ă€r pappa som ska driva restaurangen, pappa passar i yrket, sĂ€ger Mona och tillĂ€gger att varken matlagning eller golf Ă€r hennes starka sida.
Mohamad Choukeir startade Frukt och godis i VĂ€sterport för snart 30 Ă„r sedan. NĂ€sta projekt blev Brioni pĂ„ Ăstra storgatan som han drev fram till 2006. DĂ€refter har han drivit bĂ„de Ringens grill, Boströms i Oxelösund och Godishuset vid Gumsbacken.
NÀr Mohamad fick frÄgan om han ville vara med i "familjeprojektet" vid Lunds gÄrd var han först tveksam. Att jobba i krogbranschen Àr slitigt, men familjen och den lantliga idyllen lockade.
â Man mĂ„ste stĂ€lla upp för familjen. Och sĂ„ Ă€r det en sĂ„ fin miljö hĂ€r, sĂ€ger han och ler stort.
Det geografiska lÀget Àr dock en stor utmaning för krogprojektet, dÀrför Àr det nödvÀndigt att samverka med övriga företag runt Skavsta för att nÄ ut. Familjen kommer Àven samarbeta med lokala matproducenter, bland annat Vrena vilt.
â Vi kommer servera Ă€kta svensk husmanskost under luncherna pĂ„ vardagar och en anpassad meny pĂ„ kvĂ€llar och helger, Ă„ret runt.
Har det varit svĂ„rt att hitta personal?â Nej, vi har fĂ„tt ihop ett dreamteam med pappa, och Anne, en erfaren servitris som bland annat arbetat pĂ„ Arlanda, plus ett gĂ€ng ungdomar som ska jobba under sommaren.