Ännu inte aktuellt evakuera intagna på Arnö

Ett stenkast från den brinnande industribyggnaden på Arnö ligger kriminalvårdsanstalt Nyköping, med 91 platser.

Arnöanstalten har plats för 91 intagna.

Arnöanstalten har plats för 91 intagna.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2020-06-27 21:01

Bara några tiotal meter från den brinnande industrifastigheten på Materialgatan på Arnö, ligger Arnöanstalten, Kriminalvårdsanstalt Nyköping, ett fängelse i säkerhetsklass två med 91 platser. 

Räddningstjänst och polis uppmanar allmänheten att hålla sig undan från röken från den brinnande byggnaden, men Arnöanstalten har inte evakuerat personal och intagna, åtminstone inte än. 

– Det är lugnt på anstalten och stängd ventilation, säger Ulf Mossberg, pressekreterare hos Kriminalvården. 

Med stängd ventilation kan det bli mycket varmt, med tanke på sommarvärmen utanför. Under lördagen rapportrade SMHI temperaturer omkring 30 grader i Nyköpingstrakten. Men man jobbar i stället med kompensatoriska åtgärder, säger Ulf Mossberg, för att hålla temperaturen nere på anstalten.

Arnös säkerhetsavdelning och anstaltsledningen har börjat titta på eventuell evakuering, men det är inte aktuellt just nu. 

– Vi evakuerar när vi bedömer att det föreligger uppenbara hot mot liv och hälsa för personalen och de intagna. Just nu gör det inte det. 

Att evakuera en kriminalvårdsanstalt innebär att transportera de intagna till andra ställen och varje anstalt har färdiga planer för sådant, säger Ulf Mossberg. 

– Det är klart att man får ringa och höra om det fungerar i dagsläget, men planerna finns färdiga, säger han. 

Karta: Kriminalvårdsanstalten Nyköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!