Enligt Kronofogden har inga anmärkningsbara siffror noterats som en följd av en vår med covid-19.
– Än så länge har vi inte riktigt kunnat se det. Det är fortfarande en unik situation och jag tror att det handlar mycket om att vi fortfarande befinner oss i stormens öga. Men vi kan inte se att fler personer fått skulder. Det kan ha att göra med att borgenärerna till viss del är avvaktande med tanke på situationen, säger Erik Borgström, sektionschef på Kronofogden.
Borgström tror dock att det finns en risk att vi vaggas in i ett falskt lugn.
– Man är inte lika snabb med att driva in skulder. Läget kan jämföras med vården, där man istället bygger upp skulder för framtiden. Det kan vi också göra.
Däremot har Kronofogden sett hur nästan dubbelt så många ansöker om skuldsanering, i jämförelse med samma period förra året. Men att det skulle bero på en vår med corona, tror man inte är hela sanningen.
– Vi tror att det kan bero på att vi har öppnat en e-tjänst som gör det enklare att ansöka. Ansökningarna har i år ökat med 40 procent. Det innebär dock inte att alla som ansöker om skuldsanering beviljas den. Men det kan ändå ses som ett rop på hjälp.
Det här kan också kopplas till att fler är oroade över sin ekonomiska situation.
– Vi har kunnat skönja en ökad oro bland de som har pågående skuldsanering som pågår i fem år. Det kan bero på att många branscher står helt still och har behövt permittera. Omprövningar vid skuldsanering ser vi också ligger på ansträngda nivåer.
Kronofogden utesluter inte heller att det kan komma ett bakslag.
– När hela samhället börjar återgå till en mer normalisering så är det mycket möjligt att vi kommer att se större effekter, men kanske först i början av nästa år. Då är det högst troligt att fler personer kommer hamna hos oss efter den här pandemin.
Anmärkningsvärt är också att man kan se hur konkurserna har ökat något, men också att rekonstruktionerna inom företag har blivit fler.
– Rekonstruktionerna har ökat något. Det har att göra med att man försöker strukturera om bolag genom att till exempel byta ägare. Den trenden har vi framför allt sett inom handeln som fick en rejäl smäll när e-handeln nu har tagit över ännu mer. Det har blivit en dolkstöt för till exempel klädföretag, säger Erik Borgström.