Ansiktsigenkänning testas på Skavsta

Ny metod ska stoppa kriminella. På gränspolisen vid Skavsta välkomnar man pilotprojektet.

Nyköping 26 november 2019 06:35

I dag förekommer det att grovt kriminella använder stulna pass från personer som liknar dem själva för att ta sig in och ut ur landet.

Nu ska teknik med ansiktsigenkänning testas och valideras på Skavsta flygplats för att stävja brottsligheten.

– Det finns ett stort antal svenska resedokument som är på drift. Det här är ett sätt att motverka och hitta hålen, säger Britt-Louise Wahlberg, processledare vid polisens nationella operativa avdelning, till TV4 Nyheterna.

Ett datorprogram känner igen och matchar ansikten på misstänkta, från exempelvis övervakningskameror, med personer i polisens register.

Skavsta flygplats blir nu först ut i landet med ansiktsigenkänning, innan den införs på Arlanda. 2022 ska samtliga gränsövergångar inom Schengenområdet använda tekniken, enligt planen.

Men innan testet kan inledas så ska hanteringen av känsliga personuppgifter granskas av Datainspektionen. TV4 har tagit del av polisens interna utredning och det framgår att grundregeln är att bilden ska tas bort direkt, efter genomförd kontroll.

– Vi är jätteintresserade av det här pilotprojektet och tycker att det är en bra och intressant utveckling men det är inte vi som håller i projektet, säger Ulrika Johansson, gränspolischef på Skavsta till SN.

Det gör polisens nationella operativa avdelning (Noa). Själva utrustningen finns inte på Skavsta i nuläget men ska tas i bruk i början av december. SN har sökt ansvariga inom på Noa utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa