Arbetsmiljöverket tar i med hårdhandskarna efter två allvarliga olyckor med fritöser, inom loppet av ett år, på Max-restaurangen vid Påljungshage.
Den första incidenten skedde i juni i fjol, då 180 grader varm frityrolja svämmade över från en behållare och landade på en medarbetares fot. Denne behövde uppsöka akut vård på grund av brännskador.
I april i år var det en trainee som halkade på en oljefläck på golvet och försökte dämpa fallet genom att greppa tag om en fritös. Medarbetarens ena arm hamnade då i behållaren med frityrolja. Även denne fick uppsöka akut vård med brännskador över hela armen.
Nu kräver Arbetsmiljöverket att restaurangen undersöker arbetsmomenten runt användningen av fritöserna och riskbedömer dessa. De ska även lämna in en skriftlig handlingsplan om åtgärderna som upprättas. Detta ska vara genomfört senast den 1 december i år, annars väntar ett vite på 200 000 kronor.
Amanda Larsson, restaurangchef på Max Påljungshage, berättar att de jobbar aktivt med ärendet just nu.
– Jag tillsammans med mina medarbetare har nära kontakt med både säkerhets- och rutinansvariga på Max och för dialog med skyddsombud på HRF, säger Amanda Larsson.
Hur arbetar ni med säkerhet kring fritöser?
– Nyanställda medarbetare får utbildning och genomgång när de börjar. Vad vi försöker göra nu är att stärka och förtydliga rutiner och processer på en nationell nivå. Vi är hoppfulla och bedömer att vi kommer kunna genomföra åtgärderna i god tid.