Antal nya jägare oklart

Nya svenskar ska också bli nya jägare, hoppas Svenska jägareförbundet. Varför inte kombinera det med att potentiella rekryter får lära sig mer om svensk natur och vilda djur? frågar sig svenskläraren på Nyköpings gymnasium.

NYKÖPING2013-10-21 16:11

– Det är verkligen mer effektivt än att bara sitta i klassrummet, där blir det samma sak varje dag. Här ser vi helt nya saker och tar med oss ämnen vi kan diskutera i klassrummet, säger 18-åriga Efaaf Ali på en flytande mix av svenska och engelska, efter att ha tryckt av några skottsalvor på övningsfältet.

Jaktutflykten till Öster Malma utanför Nyköping har blivit en tradition för nyanlända elever på Nyköpings gymnasium. Förutom skytte handlar det om att bygga fågelholkar, träffa jakthundar, grilla och fiska.

– Bara det att lära sig att det är inte farligt att gå i skogen i Sverige. Det är många av ungdomarna som inte är vana vid det, säger Kerstin Lundgren Reinarz, lärare i svenska som andraspråk på Nyköpings gymnasium.

Så var det det här med Svenska jägarförbundets förhoppning om nya medlemmar.

Friluftsdagarna har anordnats i fem år nu. Hur har det gått med rekryteringen?

– Jag känner faktiskt inte till att någon som deltagit har blivit jägare, säger Anders Broby, lärare på Öster Malma.

Men medlemsfisket är inte särskilt allvarligt, tillägger han. Egentligen handlar utflykterna i jaktmarkerna om helt andra saker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om