Anton blev lurad på Blocket: "Har blivit mer försiktig"

Antalet anmälda bedrägeribrott ökade rejält i Nyköping under fjolåret. Anton Blomgren är en av hundratals drabbade, han blev lurad på 1 300 kronor när han skulle köpa musiktillbehör på nätet.

Anton Blomgren ser varningsklockorna såhär i efterhand, men under köpet anade han inte att det var en bedragare på andra sidan luren.

Anton Blomgren ser varningsklockorna såhär i efterhand, men under köpet anade han inte att det var en bedragare på andra sidan luren.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2021-02-01 11:50

– Jag har absolut blivit mer försiktig när jag handlar på nätet efter det som hände, konstaterar Nyköpingsbon Anton Blomgren.

Det var i mars förra året som han hittade en loop pedal, ett slags musiktillbehör, på sajten Blocket. Han swishade över 1 300 kronor till säljaren, som skulle skicka varan via posten.

– Han skrev att numret i annonsen hade strulat och att jag skulle skicka till ett annat nummer. Det borde kanske ringt en klocka då, men jag ville ha den här pedalen så mycket att jag inte riktigt brydde mig. Jag skickade över pengarna, men det kom aldrig något paket, berättar Anton Blomgren.

Efter vidare kontakt med den påstådde säljaren och ett par googlingar på nummer och andra uppgifter anade han oråd och gjorde en polisanmälan. I mitten av januari dömdes en man från Gävle för bedrägeri, och Anton Blomgren ska få tillbaka sina pengar via skadestånd.

Bedrägeribrott har blivit allt vanligare de senaste åren, och när Brottsförebyggande rådet nyligen publicerade statistik för 2020 var det tydligt att trenden fortsätter. I Nyköping anmäldes 412 fall av bedrägeri under fjolåret, jämfört med 250 året innan. Liknande utveckling syns i Oxelösund (51 anmälningar), Trosa (45) och Gnesta (41), men ökningen är inte lika skarp som i Nyköping.

undefined
Ett av de vanligaste typerna av bedrägeri är att gärningsmän försöker få sitt offer att logga in med bank-id.

Camilla Thorström, gruppchef för brottssamordning på polisens region öst, bekräftar bilden.

– Det har ökat enormt de senaste åren, i takt med digitaliseringen och ökat användande av internet, säger hon.

Tar man en bedrägeridom på måfå ur tingsrättshögarna är chansen ganska stor att det handlar om ett annonsbedrägeri, det vill säga den typen av bedrägeri som Anton Blomgren i Nyköping blev utsatt för. Det finns ofta spår i form av överförda pengar som polisen kan gå vidare med, vilket ökar chanserna för en fällande dom.

De andra typerna av bedrägerier som ökar är bland annat kortbedrägerier och så kallad vishing. Det sistnämnda kommer från engelska ord för röst (voice) och fiske (fishing) och betyder helt enkelt att bedragare ringer upp sina offer och fiskar efter personuppgifter eller en inloggning via personens bank-id.

– Bedragare utnyttjar ofta andra händelser i samhället. En trend vi ser just nu är coronabedrägerier, där man kontaktar folk angående vaccineringar och försöker få de att legitimera sig via bank-id, säger Camilla Thorström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!